У Болехові запрацював культурно-туристичний маршрут «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові»
30 жов, 2023 0 Коментарів 412 Переглядів

У Болехові запрацював культурно-туристичний маршрут «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові»

Болехівська міська рада реалізувала проєкт за підтримки  Українського культурного фонду «Створення культурно-туристичного маршруту «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові», який стане вагомим внеском для розвитку культури та туризму у нашому регіоні.

Наталія Кобринська - талановита письменниця, перекладачка, видавчиня, громадська діячка, засновниця українського фемінізму. Для Наталії Кобринської «болехівська земля» стала малою Батьківщиною, на якій вона проживала понад 30 років та прославила своєю творчістю й громадською діяльністю.

У рамках даного проєкту першою важливою подією був круглий стіл «Наталія Кобринська в колі сучасників», який відбувся в Музей історії міста Болехова ім. Романа Скворія. Подія присвячена вивченню та вшануванню великих особистостей, які жили та працювали разом з Наталією Кобринською на початку XX століття. Учасники заходу аналізували головні аспекти творчого спадку Кобринської та її відносини з  Ольгою Дучимінською, Ольгою Кобилянською, Михайлом Павликом, Денисом Лукіяновичем, Євгенією Ярошинською.

Фотовиставка  «Життя Кобринської в об’єктиві XXI століття» зібрала в Музей історії міста Болехова ім. Романа Скворія публіку різних поколінь та інтересів, показала важливі події з її життя та відобразила важливий внесок у культуру та розвиток нашого регіону. На виставці було представлено близько 50-ти фоторобіт вихованців гуртка «Цифрова фотографія (кер. Олег Костів) Будинок дитячої та юнацької творчості м.Болехів. Захід отримав великий інтерес та позитивні відгуки від відвідувачів. Гості були вражені вмінням молодих фотографів передати дух історії та важливість спадщини Наталії Кобринської через об'єктиви камери.

  Ще однією важливою подією у Народному домі Болехова відбулася демонстраціяфільму«Дивосвіт Кобринської» (https://www.youtube.com/watch?v=qgpNKVOHLfc). Зйомки фільму   відбувалися у м.Болехові  та тривали три роки, з 2007 до 2010, а 6 червня 2010 року на ювілейному святі Н. Кобринської відбулася прем’єра.

Хочеться зазначити, що в рамках даного проєкту також були передбачені дві безкоштовні екскурсійні мандрівки містом.  На першу тематичну екскурсію «Історична мандрівка містом Болеховом» завітало чимало бажаючих, які мали гарну нагоду дізнатися більше про історію та культуру нашого міста, про найвидатніші місця, про  видатних людей, що проживали і творили у нашому місті, подивитися цікаву архітектурну спадщину.   Маршрут другої тематичної екскурсії «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові» складався з шести локацій. Кожна локація пов’язана з життям і творчістю Наталії Іванівни, її батьків. Слід зазначити, що на всіх локаціях маршруту встановлені туристичні інформаційні стенди. Для зручності туристів інформація на них викладена двома мовами - українською та англійською, а також розміщений QR-код. За допомогою диджіталізованої версії маршруту можна прослухати аудіо екскурсію, віртуально побувати у власному помешканні поетеси.

Провела екскурсії досвідчений гід, наукова співробітниця Музей історії міста Болехова ім. Романа Скворія Галина Якимів. 
Серед запланованих заходів у Музей історії міста Болехова ім. Романа Скворія відбулася презентація перевидання книги (документально-краєзнавчого нарису) Романа Скворія «В Болехові баталія…» про життя та творчість Наталії Кобринської. Перше видання книги побачило світ ще в 1997 році.

Федір Погребенник, доктор філологічних наук писав про книгу: «…Р.Т.Скворію пощастило досить рельєфно й колоритно озвучити цікаві сторінки життя й творчості письменниці на тлі важливих політичних і громадсько-культурних подій того часу, змалювати характерні риси побуту, духовних стремлінь різних верств і прошарків маломістечкового населення…».
    Особливий резонанс серед жителів та гостей громади викликала інсценізація твору Наталії Кобринської «Полишений» за участі ліцеїстів  БОЛЕХІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №1 "АКАДЕМІЧНИЙ" . Учні ліцею дуже талановито, як справжні актори відтворили сценку, що змальовує спасіння пораненого молодого хлопця в часи Першої світової війни.

  Справжній фурор викликала нова програми від #ARTПерсонИ про Наталію Кобринську. Ulyana Malyar пройшовши шляхами та стежинами цієї неймовірної жінки дуже харизматично розповіла про  «…видатну реформаторку, засновницю українського фемінізму, відому письменницю і найзагадковішу пані Галичини, яка зробила справжню революцію в українській літературі. І про яку насправді, ми, українці, знаємо дуже мало». Випуск програми тут: https://youtu.be/nJG8UzSYX2Q?si=HPUK5AhD6OoEdtNY

  Хочемо зазначити, що у рамках проєкту «Створення культурно-туристичного маршруту «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові» створена сторінка в Facebook «Шляхами Наталії Кобринської в Болехові»: https://www.facebook.com/kobrynska.ways та запрацював вебсайт Незвідана Болехівщина з роботою якого можна познайомитися  за посиланням:https://tourism.bolekhiv-rada.gov.ua/kobrynska/Завітайте на наш сайт та підписуйтеся на сторінку Facebook та дізнавайтеся більшепро видатну постать.

У рамках проєкту також виготовлена сувенірна та друкована продукція.
Наталія Кобринська – це справжній символ української літератури та боротьби за права жінок. Її творчість та активна громадська діяльність залишають незабутні сліди в історії нашої країни та не втрачають свого значення і сьогодні.

У наш напружений і скрутний час варто почерпнути натхнення й сили в її прикладі. Ця сильна духом жінка – гордість Болехова.
Хочеться щиро подякувати насамперед Український культурний фонд та Івано-Франківська обласна державна адміністраціяІвано-Франківська обласна рада,Відділ туризму ІФ ОДА / IF Tourism Officeза фінансову підтримку.  Також дякуємо всій команді,  виконавцям та всім, хто долучився та доклав  максимум зусиль для успішної реалізації  проекту «Створення культурно-туристичного маршруту «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові».

У Болехівській громаді реалізовують проєкт зі створення культурно-туристичного маршруту

Як ми уже повідомляли, Болехівська міська рада перемогла у конкурсному відборі проєктів Українського культурного фонду та нині реалізовує проєкт щодо створення культурно-туристичного маршруту, який стане вагомим внеском для розвитку культури та...

Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові

Запрошуємо жителів та гостей громади на другу тематичну безкоштовну захоплюючу та цікаву екскурсію «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові». Культурно-туристичний маршрут об'єднує 6 локацій пов'язаних із життям та творчістю видатної...

У місті Болехові буде створено інноваційний культурно-туристичний маршрут «Шляхами Наталії

Болехівська міська рада перемогла у конкурсному відборі проектів Українського культурного фонду з проектом «Створення культурно-туристичного маршруту «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові». Наталія Кобринська була однією з визначних...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація