Позачергове засідання ради: за що голосували депутати,  а за що ні?
19 травень, 2023 0 Коментарів 741 Перегляд

Позачергове засідання ради: за що голосували депутати, а за що ні?

Вчора, 18 травня 2023 року, відбулася позачергова 29 сесія Болехівської міської ради. Міський голова Іван Яцинин ініціював скликання позачергового засідання ради задля того, щоб у найкоротший термін виділити кошти на співфінансування заходів проєктів «Створення культурно-туристичного маршруту «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові» та «Скелі Довбуша – подорож у легенду», у яких Болехівська міська рада перемогла. А також на вирішення інших нагальних потреб забезпечення життєдіяльності громади, серед яких - поточний ремонт дороги Болехів-Козаківка.

Перш ніж розпочати роботу, присутні вшанували хвилиною мовчання усіх Героїв України, які полягли у боротьбі з російським окупантом.

Відтак перейшли до обговорення порядку денного, до якого за пропозицією очільника громади попередньо було включено лише одне питання щодо внесення змін до бюджету. Під час обговорення депутати запропонували доповнити порядок денний проєктом рішенням «Про КНП «Болехівська центральна міська лікарня» Болехівської міської ради, посилаючись на вимоги рішення суду. Запропонований проєкт рішення зачитав депутат міської ради Василь Клим. Документом, з-поміж іншого, депутати пропонували відновити в структурі закладу пологове відділення із штатною чисельністю 11,25 посад та визнати не чинним штатний розпис КНП «Болехівська ЦМЛ», затверджений директором закладу 02.02.2023.

Цю пропозицію депутатів жваво обговорили. Міський голова Іван Яцинин звернув увагу депутатського корпусу на те,  що проєкт рішення щодо відновлення роботи пологового відділення на виконання рішення суду подавався на розгляд ради кілька разів. Але жодного разу з ініціативи депутатів не був розглянутий. 

- Ми пропонували вам розглянути проєкт рішення щодо відновлення роботи пологового відділення, однак ви щоразу відкладали питання через різні причини.  Щодо кількості штатних одиниць відділення, яка запропонована у документі, то це коло відповідальності керівника та вимоги НСЗУ, затверджені Урядом. Керівник закладу запропонував таку кількість штатних одиниць, яка необхідна для забезпечення його функціонування відповідно до вимог часу і законодавства. Якщо ви не погоджуєтеся, можемо додатково обговорити у профільних комісіях, -  запропонував міський очільник.

Вислухавши різні думки з цього приводу, депутати таки включили проєкт рішення у порядок денний більшістю голосів. 

Розгляд питань розпочали із проєкту «Про внесення змін до бюджету Болехівської територіальної громади на 2023 рік», який доповіла начальниця фінансового управління міськвиконкому Наталія Дуб.

У ході обговорення міський голова Іван Яцинин зазначив, що передувала сесії його зустріч з головами депутатських фракцій у міській раді. На ній були обговорені зміни до бюджету Болехівської територіальної громади на 2023 рік, які пропонувалося внести ще на попередній сесії. За його словами, за пропозицією голів фракції, з проєкту рішення виключили ту частину, яка стосувалася виділення субвенції обласному бюджету (для ДП "Дороги Прикарпаття") на співфінансування експлуатаційного утримання дороги місцевого значення Болехів-Козаківка  у сумі 839,8 тис. гривень. Але це, на думку міського голови, не вихід із ситуації, кошти необхідно виділяти, адже ця  дорога  майже не проїзна.

- Вчора ми разом з головами та заступниками Долинської, Витвицької та Вигодської громад мали зустріч з головою облдержадміністрації Світланою Онищук та в.о. керівника ДП «Дороги Прикарпаття» Лесею Вітовською, на якій йшлося про стан та утримання доріг у громадах, - зазначив міський голова Іван Яцинин. - Під час зустрічі очільниця Прикарпаття запевнила нас, що адміністрація виділить кошти на ремонт тих доріг у наших громадах, які перебувають у критичному стані, але тільки за умови співфінансування з місцевих бюджетів. У Болехівській громаді мова йшла про дорогу Болехів-Козаківка, стан дорожнього полотна на якій вкрай незадовільний.   Усі громади вже виділили кошти на співфінансування, навіть найбідніша громада в області, Витвицька, вишукала та спрямувала  субвенцію з місцевого бюджету в сумі 850 тис. грн. Долинська громада спрямувала обласному бюджету 10 млн грн.  Нам необхідно виділити з місцевого бюджету 2 мільйони гривень, а облдержадміністрація надасть 3,5-5 мільйонів. Тому я пропоную вам переглянути свою позицію, - зазначив Іван Васильович.

Однак депутати відмовилися виділяти кошти на співфінансування для експлуатаційного утримання  дороги місцевого значення Болехів-Козаківка. Вони переконані, що поточний ремонт дороги не буде ефективним. Проте у зв’язку з дією воєнного стану видатки на капітальні ремонти взагалі заборонені! Тому поточний ремонт дороги – єдиний вихід, щоб хоч трохи покращити її транспортно-експлуатаційні якості.

Не підтримали обранці й колегу, депутатку Надію Заляско, яка пропонувала доповнити проєкт рішення  відповідним пунктом щодо спрямування субвенції обласному бюджету на дорогу Болехів-Козаківка.  За пропозицію депутатки проголосували лише 10 депутатів із 22 присутніх у залі. Не голосували депутати Оксана Соболь, Андрій Юсип, Тарас Лесів, Алла Єфіменко, Зеновій Мандрик, Ігор Юзьків, Ярослав Ходак, Василь Клим, Тетяна Ориник, Богдан Качур, Анатолій Височанський, Віктор Яцків.

Не знайшла підтримки у депутатського корпусу і пропозиція начальника управління освіти міськвиконкому, депутата Болехівської міської ради Богдана Мельника щодо виділення близько 60 тис. гривень на корегування проєктно-кошторисної документації  для будівництва внутрішніх туалетів у Поляницькому ліцеї, без якої неможливе фінансування робіт та завершення будівництва об’єкта.

Зверталася до обранців з проханням підтримати цю пропозицію і депутатка Ольга Соболь: «Це дуже болюче питання, бо Поляницький ліцей – єдиний у громаді, де немає внутрішніх туалетів. Діти ходять у різні пори року в надвірний туалет, за 500 метрів від школи. Я вважаю, що забезпечення належних санітарних умов для дітей – наше першочергове завдання. Будівництво туалетів необхідно завершити», -  закликала колег Ольга Михайлівна.

Проте, думка депутатів з цього приводу не була єдиною. Пропозицію про виділення коштів на виготовлення проєктних документів підтримали лише 11 присутніх депутатів. Не голосували депутати Андрій Юсип, Тарас Лесів, Алла Єфіменко, Зеновій Мандрик, Ігор Юзьків, Ярослав Ходак, Василь Клим, Тетяна Ориник, Богдан Качур, Анатолій Височанський, Віктор Яцків.
 
Єдину згоду представники депутатського корпусу дали на доповнення проєкту рішення в частині виділення коштів, необхідних на проведення технічної інвентаризації об'єктів комунальної власності.

Після подання та обговорення усіх пропозицій до проєкту рішення депутати перейшли до голосування за нього у цілому. У підсумку проєкт рішення «Про внесення змін до бюджету Болехівської територіальної громади на 2023 рік» зі змінами підтримали 18 депутатів. Анатолій Височанський, Василь Клим та Андрій Юсип висловилися «Проти».

З наступного питання порядку денного щодо КНП "Болехівська ЦМЛ" заступниця міського голови Ілона Калитин проінформувала,  що запропонований проєкт рішення не відповідає вимогам рішення суду та у разі його ухвалення поставить керівника лікарні у незрозумілу ситуацію. Адже   після затвердження штатного розпису в лютому поточного року були вжиті відповідні заходи, які не мають зворотної дії. Крім того, штатний розпис був погоджений міським головою до ухвалення рішення суду. Тому скасовувати документ немає підстав.
Зрештою цей проєкт рішення не отримав достатньої кількості голосів для ухвалення.

Сесія Болехівської міської ради, призначена на 28 березня, не відбулася

Як уже повідомляли, 21 березня 2023 року, розпочала свою роботу 27 сесія Болехівської міської ради. У ході першого пленарного засідання депутати проголосували та ухвалили рішення лише за проєкти рішень щодо надання одноразових грошових допомог...

Із сесійної зали

Вчора, 21 лютого 2023 року, під головуванням міського голови Івана Яцинина відбулася чергова 26 сесія Болехівської міської ради. Участь у її роботі засідання взяли 23 депутати міської ради. На порядок денний було винесено 106 питань. Перед початком...

Відбулося позачергове пленарне засідання Болехівської міської ради

Сьогодні, 27 січня 2023 року, відбулося пленарне засідання позачергової двадцять четвертої сесії Болехівської міської ради VIII демократичного скликання. Перед початком розгляду питань порядку денного присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять...

0 Коментарів

Авторизація