На нараді у міського голови говорили про новий етап медреформи, який передбачає створення спроможної мережі лікарень
08 бер, 2023 0 Коментарів 765 Переглядів

На нараді у міського голови говорили про новий етап медреформи, який передбачає створення спроможної мережі лікарень


28 лютого 2023 року Уряд ухвалив постанову № 174, яка дозволяє Міністерству охорони здоров’я України запустити наступний етап медичної реформи — інфраструктурний. Він передбачає оновлення підходів до визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів. 
Про те, як розвиватиметься спроможна мережа закладів, які зміни принесе кластеризація для закладів охорони здоров’я громади та медпрацівників йшлося сьогодні на нараді у міського голови Івана Яцинина. Участь у зустрічі взяли секретар міської ради Ігор Герецький, перший заступник міського голови Василь Юрочко, заступниця міського голови Ілона Калитин, керуючий справами міськвиконкому Іван Івашків, начальниця фінансового управління міськвиконкому Наталія Дуб, директорка КНП «Центр первинної медичної допомоги Ольга Соболь, директор КНП «Болехівська центральна міська лікарня» Любомир Парахоняк  та головний бухгалтер підприємства Ірина Витяжкова.
Присутні обговорили вимоги постанови уряду та Порядку функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів та встановлення їх меж, затвердженого цією ж постановою, які передбачають наступне. 

Спроможна мережа закладів охорони здоров’я - мережа надавачів медичних послуг, що забезпечує медичне обслуговування у межах відповідного госпітального округу, зокрема під час надзвичайних ситуацій, надзвичайного чи воєнного стану, та дає змогу організувати належну якість такого обслуговування, своєчасність та доступність для населення, а також ефективне використання матеріальних, трудових та інших ресурсів.

Межами госпітального округу, в яких він функціонує, є Автономна Республіка Крим, області, мм. Київ та Севастополь.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації для забезпечення надання якісної, комплексної, безперервної та орієнтованої на пацієнта медичної та реабілітаційної допомоги організовують функціонування спроможної мережі. 

У складі спроможної мережі визначаються:
  • надкластерні заклади охорони здоров’я;
  • кластерні заклади охорони здоров’я;
  • загальні заклади охорони здоров’я;
  • надавачі медичних послуг, які надають первинну медичну допомогу;
  • центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф із пунктами постійного базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги.
Надкластерними закладами охорони здоров’я відповідно до потреб населення у медичному обслуговуванні визначаються багатопрофільні лікарняні заклади для дорослих, багатопрофільний лікарняний заклад для дітей та заклади із розрахунку не більше одного на госпітальний округ, які виконують функцію головного центру з організації і надання медичної і реабілітаційної допомоги за такими напрямами:
онкологічний;
кардіологічний;
психіатричний;
фтизіопульмонологічний або інфекційний;
перинатальний.

Межами госпітального кластеру, в яких він функціонує, є район.
У госпітальному кластері визначається один кластерний заклад охорони здоров’я, який розташовується в адміністративному центрі району.

Обласні держадміністрації з урахуванням позицій усіх територіальних громад, які входять до складу району, та за умови задоволення потреб населення відповідно до мінімального (базового) переліку напрямів медичного обслуговування згідно з додатком кластерним можуть визначити заклад, що розташовується в іншому населеному пункті району.

У госпітальному кластері може бути визначено більше ніж один кластерний заклад охорони здоров’я з розрахунку не менше ніж 120 тис. осіб, що обслуговуються кожним кластерним закладом охорони здоров’я, з урахуванням територіальної доступності населення до медичного обслуговування та спроможності таких закладів забезпечити медичне обслуговування населення відповідно до мінімального (базового) переліку напрямів медичного обслуговування згідно з додатком.

В обласних центрах, містах з населенням понад 300 тис. осіб та м. Києві кількість кластерних закладів охорони здоров’я визначається з розрахунку один такий заклад на 150 тис. осіб з урахуванням територіальної доступності населення до медичного обслуговування та спроможності таких закладів забезпечити медичне обслуговування населення відповідно до мінімального (базового) переліку напрямів медичного обслуговування згідно з додатком.

Загальним закладом охорони здоров’я визначається заклад охорони здоров’я, який надає медичну допомогу населенню територіальної громади або декількох громад у госпітальному кластері, за такими критеріями:
  • задоволення потреб населення відповідно до мінімального (базового)  переліку напрямів медичного обслуговування згідно з додатком та на основі соціально-демографічного складу, поточних та прогнозних показників природного та міграційного руху, показників захворюваності та інших статистичних даних щодо населення (оптимальним визначається медичне обслуговування понад 40 тис. осіб);
  • доступність до напрямів медичного обслуговування для мешканців населених пунктів, відстань та шляхи сполучення між якими дозволяють забезпечити цю доступність найменшою можливою кількістю місць надання медичних послуг відповідно до мінімального (базового) переліку напрямів медичного обслуговування згідно з додатком. Доступність визначається своєчасністю прибуття до загального закладу охорони здоров’я протягом не більш 60 хвилин та повинна бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 кілометрів за умови наявності доріг з твердим покриттям;
  • зона обслуговування може бути меншою за відсутності шляхів сполучення чи особливостей рельєфу, які суттєво ускладнюють доступність (ріки без мостів, гори тощо);
  • транспортна доступність, що враховує наявність транспорту загального користування та відповідних маршрутів для транспортування пацієнтів до місць надання медичної допомоги;
  • фінансова стійкість.
Відповідно до постанови уряду, органи місцевого самоврядування, в тому числі й Болехівська територіальна громада, повинні подати Івано-Франківській обласній державній адміністрації свої пропозиції до плану розвитку госпітального округу (області) на рівні відповідного госпітального кластеру (району).

Впродовж двох місяців (до 01.05.2023) облдежадміністрація має подати на затвердження в МОЗ власне бачення плану госпітального округу та формування спроможної мережі з урахуванням розвитку закладів первинної медичної допомоги та пунктів базування екстреної медичної допомоги.

Разом зі спроможною мережею медзакладів кожна область має подати план розвитку госпітального округу, який буде переглядатися раз на 3 роки. 

Щоб напрацювати такі пропозиції від громади, за підсумками наради, міський голова Іван Яцинин доручив керівникам обох медичних закладів громади підготувати та запропонувати поетапні плани щодо можливої реорганізації чи перепрофілювання комунальних закладів охорони здоров’я. А також провести оцінку наявних кадрових ресурсів і потребу в медичних працівниках.

На підставі пропозицій медиків, за участю керівництва міста, депутатського корпусу та громадськості буде напрацьована дорожня карта з чітко визначеними кроками, за якою розвиватимуться заклади охорони здоров’я громади впродовж найближчого року.

Афганістан - ти серця мого біль

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Пам’ятні заходи з нагоди відзначення цього дня та 33-ї річниці виведення військ з Афганістану сьогодні відбулися й у Болехові. На знак поваги та...

Ремонту дороги у Болехові бути!

Сьогодні, 27 серпня 2021 року, у Болехівській міській раді відбулася робоча зустріч за участю міського голови Івана Яцинина, в.о. директора державного підприємства «Дороги Прикарпаття» Романа Сілецького, депутата Івано-Франківської обласної ради...

Міський голова Іван Яцинин провів першу робочу нараду з начальниками управлінь, відділів

Вчора, 3 грудня, міський голова Іван Яцинин провів робочу зустріч з начальниками управлінь, відділів виконавчого комітету міської ради, керівниками комунальних установ ради, старостами. Участь у нараді взяли також секретар міської ради Ігор...

0 Коментарів

Авторизація