Пам’ятним заходом у Болехові вшанували борців за волю України всіх часів
23 травень, 2023 0 Коментарів 747 Переглядів

Пам’ятним заходом у Болехові вшанували борців за волю України всіх часів

23 травня в Україні відзначають День Героїв. Цього дня  Україна вшановує усіх, хто в різний час — від Київської Русі до сьогодні — боровся за нашу незалежність.

У Болехові вшанували світлу памʼять Героїв нашої держави усіх часів та епох урочистим віче «Ангели, народжені серед людей». У рамках заходу відкрили Алею пам’яті Героїв Болехівщини, які своїм прикладом показали, як потрібно відстоювати незалежність, любити Україну та свій народ. У ньому взяли участь родини учасників російсько-української війни, їхні друзі, побратими, представники влади, духовенства, громадськості,  волонтери, школярі, ліцеїсти та студенти.

«Трагедія  родин загиблих  воїнів - це  трагедія нашого міста, нашої громади, усієї нашої держави.  Обездолені жінки, осиротілі діти,   в чиїх очах  вічна скорбота   - результат  страшної війни, яку веде з  Україною росія. Господи, як гірко і сумно від того, що білими лебедями в   небеса відлітаю  найкращі. Цвіт української  землі. Безстрашні, мужні наші Герої, що віддали своє життя за свободу   рідної землі. Своїми грудьми вони закрили країну від ворога. Пам'ятати усіх, кого ворожі обстріли вирвали з обіймів рідних - наш святий обов'язок», - такими словами розпочали урочисте віче з нагоди вшанування пам’яті загиблих Героїв Болехівщини та Дня Героїв України ведучі Тетяна Павлишин та Роман Волчовський.

Зі словами пошани та співчуття до присутніх звернувся міський голова Іван Яцинин. 

- Дев’ять довгих років точаться запеклі бойові дії на Сході нашої держави, і вже другий рік жорстокий ворог руйнує усю територію України. Безжальна війна забирає життя кращих синів і дочок нашої держави… Принесла війна страшну трагедію і для 13 родин наших земляків…
Сьогодні ми урочисто відкриваємо Алею пам’яті загиблим Героям - жителям нашої громади, щоб про кожного з них знали мешканці нашого краю, гості міста та випадкові перехожі. Бо пам’ятати, шанувати та молитися, щоб Господь оселив їхні душі в місці світлому - це найменше, що ми можемо зробити для наших Героїв, - зазначив Іван Васильович.  

Міський очільник також щиро подякував присутнім батькам наших Героїв за виховання достойних синів, патріотів, справжніх Героїв, які віддали своє життя заради нас, заради майбутнього, заради мирного неба над вільною Україною.

До учасників пам’ятного дійства звернувся також настоятель храму Положення Ризи Пресвятої Богородиці с.Гузієва та храму Рівноапостольного князя Володимира с.Міжріччя ПЦУ отець Ярослав Кирик.  У своєму виступі отець Ярослав згадав ті події, які відбувалися впродовж століть становлення Незалежної України, згадав Героїв, які загинули у нерівній боротьбі з ворогом. А також закликав краян не бути байдужими, завжди пам’ятати подвиг синів, які до останньої краплі крові відстоювали гідність народу, захищали її незалежність.

Священники Болехівського деканату ПЦУ та УГКЦ спільно відслужили поминальну панахиду за синів, яких вже втратила Болехівська земля у війні з російськими загарбниками з 2014 року.

На знак вшанування величі духу українських вояків  міський голова Іван Яцинин та ліцеїсти Болехівського ліцею №1 «Академічний» поклали квіти усім, хто віддав власне життя за свободу і незалежність нашої держави. Шану вічній пам’яті Героїв присутні на вічі вшанували хвилиною мовчання. Всіх загиблих бійців, чиї імена назавжди вкарбовані в історію нашого краю і пам’ять про яких житиме від покоління до покоління, згадали поіменно... 

Про історію свята коротко у своєму виступі розповів заступник голови Братства ОУН-УПА Болехівщини Ігор Лутчин: «Ще 23 травня 1941 року Другий великий збір Організації українських націоналістів постановив відзначати цього дня День Героїв. Це день пам’яті всіх українців, які присвятили своє життя боротьбі за свободу і незалежність. Насамперед це - лицарі Київської Русі, козаки, українські Січові стрільці, воїни УПА та діячі ОУН. Пройшли століття, а ми їх пам’ятаємо… На пам’яті тих Героїв ми виплекали новітніх Героїв – учасників усіх революцій та російсько-української війни…». 

Трепетно декламували вірші «Україна» Софія Данильчук та «Ангел» Ірина Герасимів. До глибини душі торкнулися слова вірша-посвяти, який прочитала донька загиблого Героя Василя Гаїва Анастасія Гаїв. 

Художні номери виконали учні ліцею №1 «Академічний», вокальний квінтет Народного дому (керівник Михайло Стецюк), вокальний сімейний ансамбль Чикаловських. У виконанні солістки Марії Лесів зворушливо прозвучала пісня "Наснись мені сину". «Гей сивий вітер плаче" щемливо виконав Микола Чикаловський. 

Треба додати, що конструкції із фотокартками та іменами новітніх Героїв, які загинули за незалежність України, є не лише спогадом про жертви війни. Вони нагадуватимуть нам про величезну ціну свободи, мужність і самопожертву, зберігатимуть пам’ять про військовослужбовців вічно живою. У перспективі на цьому місці планують встановити пам’ятник з іменами усіх загиблих у війні військовослужбовців Болехівщини.

На Співочому полі у Болехові планують відкрити Алею пам’яті загиблим Героям

Дев’ять довгих років точаться запеклі бойові дії на Сході нашої держави, і вже другий рік жорстокий та безжальний ворог руйнує усю територію України. Війна принесла страшну трагедію для 13 родин наших земляків… З метою вшанування пам’яті уродженців...

У Болехові відбулося віче-реквієм, приурочене Дню Героїв Небесної Сотні

Щорічно 20 лютого, в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. У цей день згадують про подвиг учасників Революції гідності 2013-2014 років та вшановують пам’ять загиблих під час протестів. Революція гідності є однією з наймасштабніших подій у...

У Болехові відбулося віче, приурочене Дню пам’яті Героїв Небесної Сотні

20 лютого Україна вшановує тих, хто став символом нескореності українського духу, хто ціною власного життя відстоював наше майбутнє та європейський вибір держави, назавжди змінивши хід історії нашої держави. Саме в ці дні вісім років тому під час...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація