У  старостинських округах Болехівської громади відкрили меморіальні дошки Героям
21 гру, 2023 0 Коментарів 187 Переглядів

У старостинських округах Болехівської громади відкрили меморіальні дошки Героям

Герої, які загинули, віддали найдорожче – своє життя, захищаючи Україну та рідну громаду. Сьогодні їх імена та світлини увіковічені у меморіальних дошках, які  розмістили на стінах освітніх закладів Тисівського, Поляницького, Козаківського ліцеїв, в яких вони навчались.
Участь у заході взяв міський голова Яцинин Іван Васильович, який подякував всім родичам загиблих Героїв, організаторам заходів та наголосив, що подвиг наших воїнів - найцінніше, що вони могли зробити для України.

Керівники закладів освіти зазначили, що мають велику честь  сьогодні бути свідками відкриття анотаціних дощок на фасаді ліцеїв та низько вклоняли голови перед родичами загиблих військовослужбовців.

Участь у заході взяли  старости старостинських округів, родичі загиблих військових, працівники та учні ліцеїв, небайдужі жителі громади.
На стіні Тисівського ліцею уже встановлена меморіальна дошка Герою Уханському Степанові Федоровичу, яку свого часу встановили учасники АТО міста Долини. Поповнили ці ряди Герої села Тисова: Прокіпчин Іван Васильович, Гав’як Петро Володимирович, Корпан Володимир Богданович, Ляуш Дмитро Анатолійович, які є уродженцями села та випускниками цього освітнього закладу. 

Скорботний захід розпочали з хвилини мовчання.

Настоятель храму ПЦУ введення в храм Пресвятої Богородиці Васютин Олександр Федорович разом з настоятелем храму Святого Миколая УГКЦ Дударем Михайлом Йосиповичем освятили меморіальні дошки під супровід хористів. Після чого отець Олександр зі смутком в очах згадав кожного Героя та їх героїчний вчинок, який вони зробили для того, щоб на нашій землі був мир та спокій.
Ліричним моментом заходу стала пісня «Журавлі» у виконанні учениці Тисівського ліцею Стефанів Яни, під час якої ліцеїсти прикріпили паперових янголів на дерева біля меморіальних дощок.

Немало людей зібрала ця подія на подвір’ї  Поляницького ліцею. Тут увіковічили іменами загиблих воїнів Федьківа Андрія Петровича, Кондрата Володимира Івановича, які були уродженцям села Бубнище, але випускниками Поляницького ліцею. 
Настоятель храму Святого Дмитрія УГКЦ  Дудар Михайло Йосифович провів чин освячення анотаційних дощок, виголосивши щемливу промову.

Найзворушливішим моментом заходу стало декламування вірша «Татові», який прочитав Кондрат Тарас Володимирович. Цей маленький, але такий сильний хлопчик, дивлячись батьку прямо у вічі на анотацій  дошці, не зміг стримати жалю та сліз, які охопили його душу, та завершити читання віршу. Ми знаємо, що батько дивиться на тебе звисока і пишається тобою, твоїми братами та сестрами.

Іванів Світлана Іванівна, рідна сестра Героя Кондрата Володимира, написала та продекламувала вірш «Я буду тебе пам’ятати», який не залишив байдужим жодного учасника заходу.
Тепер усіх, хто заходитиме до Козаківського ліцею, зуп
инятиме погляд на чотирьох анатоційних дошках, які відкрили сьогодні , а саме: Риму Федорові Петровичу, Гаїву Василю Ярославовичу, Дяківу Іванові Володимировичу, Іваніву Миколі Петровичу, які були уродженцям села Козаківка та випускниками цього навчального закладу.
 Розпочавши захід хвилиною мовчання, учні ліцею розповіли біографію кожного із полеглих Героїв. Після цього дали право рідним Героїв відкрити меморіальні дошки, які освятили отець ПЦУ Іванів Петро Васильович та отець УГКЦ Чорний Мирослав Ігорович.
Отець Петро простими, але такими влучними словами доніс до кожного присутнього, що ми маємо пам’ятати та цінувати подвиг кожного Героя, який загинув на війні, захищаючи наш спокій.

У кожного з присутніх на заході людей серце обливалося слізьми, коли маленька донечка Героя Івана Дяківа  – Анна Дяків читала вірш про те, що її тато Герой з описом останніх спогадів про нього…

На відкритті дощок були присутні гості – 27 прикордонний загін ім. Героїв Карпатської Січі та підполковник Роман Павловський- командир частини, де служив Василь Гаїв.

Роман Павловський у своїй промові згадував Василя, як безвідмовного, щирого та веселого чоловіка, у якого ніколи не було слова «Ні». 
Особисто ця втрата торкнулась Іваніва Юрія Ярославовича- вчителя історії та захисту України Козаківського ліцею,  який на даний час несе службу в лавах ЗСУ. Під час своєї промови він наголосив на тому, що був особисто знайомий з кожним полеглим Героєм, а з деякими особисто спілкувався в останній день їхнього земного життя.

Пам’ятний знак на стіні школи буде постійним спогадом наступним поколінням про патріотизм і героїчний подвиг випускників цих ліцеїв та захисників рідної Батьківщини.

Низький уклін мужнім воїнам і безмежна подяка за Україну! Пам’ятаємо і віддаємо шану усім борцям за волю та кращу долю України!¬ Героям російсько-української війни! 

Слава Україні! Героям  Слава!

Відкрили меморіальні дошки загиблим Героям

Сьогодні на території Болехівського ліцею №1 «Академічний» відбулося урочисте відкриття меморіальних дощок військовослужбовцям з Болехова, які загинули захищаючи Україну від російських окупантів та були випускниками цього навчального закладу....

Родичам 10-ти загиблих воїнів Болехівської громади вручили медалі Івано-Франківської обласної ради

Сьогодні, 6 грудня, до Дня Збройних Сил України у Болехівській міській раді відбувся захід із вручення медалей «Лицар бойового чину». За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності...

Полеглих воїнів з Болехівської громади відзначено державними нагородами (посмертно)

Наші захисники щодня відважно й героїчно тримають оборону нашої держави. Проте, на жаль, кожен наш новий день настає й завдяки тим, хто ціною власного життя став на заваді підступним діям ворога. Сьогодні, 25 жовтня, у Калуській районній державній...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація