В урочищі «Табори» Козаківського старостинського округу вшанували полеглих Героїв ОУН-УПА
16 сер, 2023 0 Коментарів 356 Переглядів

В урочищі «Табори» Козаківського старостинського округу вшанували полеглих Героїв ОУН-УПА

Урочище «Табори» - місце розташування старшинської школи УПА «Олені», що готувала саперів, артилеристів, розвідників та інших спецпризначенців. За наказом Головного Командування УПА, перша старшинська школа з усім інструкторським і командним складом, взимку 1943–1944 року, з Волині передислокувалася в Карпати, на схил гори Магура, в урочище «Табори». Навчання розпочалося в січні 1944 року, а у червні цього року відбувся перший випуск (2 сотні по 150 чоловік). Другий випуск розпочав навчання у липні 1944 року і мав завершитися в жовтні, але внаслідок отриманих розвідданих про викриття місцезнаходження старшинської школи, прийнято рішення про передислокацію з гори Магура до урочища «Глибокий», що під горою Яворина. Залишений табір знищено німецьким військовим мінометним вогнем. 

Щороку під горою Магура в урочищі «Табори» за селом Козаківка вшановують пам‘ять загиблих Героїв УПА, що віддали своє життя за волю і незалежність України.

Так, у неділю, 13 серпня, відбувся захід під назвою «Тут кувались кадри УПА». Священники УГКЦ Михайло Дудар, Григорій Токар і ПЦУ Петро Іванів відслужили молебень за Україну та панахиду за полеглими Героями ОУН–УПА. 

Про події 80-річної давності, що тут відбувалися, розповів учасник пошуково-дослідницької групи «Роберт» Мар‘ян Штурмак. 
До присутніх звернувся міський голова Іван Яцинин, який подякував та низько вклонився всім тим, хто захищав та захищає нашу державу у війні з російським агресором й продовжує славні традиції воїнів УПА. 

Аматори клубу с.Козаківка, під керівництвом завідувача клубу Оксани Гаїв, підготували концертну програму, де прозвучали патріотичні пісні та вірші. 
На завершення заходу староста Козаківського старостинського округу Михайло Іванів подякував всім тим, хто долучився до вшанування пам‘яті загиблих Героїв УПА.

У Болехові вшанували пам’ять отця Ярослава Лесіва: 30 років від загибелі священника

10 жовтня минає 30 років із дня смерті Світлої пам’яті о.Ярослава Лесіва - довголітнього борця за права українського народу, правозахисника Української Католицької Церкви, члена Української Гельсінської групи, голови Комітету легалізації УГКЦ,...

Вам - наша пам'ять і любов

День Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цей пам’ятний день встановлено Указом Президента України 11 лютого 2015...

Афганістан. Подвиг. Біль. Пам’ять…

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Пам’ятні заходи з нагоди відзначення цього дня та 31-ї річниці виведення військ з Афганістану напередодні відбулися й у Болехові. У п’ятницю, 14...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація