Вам - наша пам'ять і любов
20 лют, 2020 0 Коментарів 1 105 Переглядів

Вам - наша пам'ять і любов

День Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цей пам’ятний день встановлено Указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року-лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
Шість років тому в столиці нашої держави загинуло більше сотні людей, тисячі зазнали поранень, скільки зникло й закатовано з певністю ніхто сказати не може й до сих пір. Ці дні стали трагічною та кривавою сторінкою в історії Революції гідності.
На Майдані пліч-о-пліч стояли українці і євреї, росіяни та вірмени, грузини і білоруси. Їх об’єднала українська земля, прагнення правди та бажання жити у вільній країні. Спочатку вони відстоювали право європейського вибору. Потім їм довелося вимагати права жити. І ні кулі снайперів, ні гранати, ні нелюдська жорстокість не змогли перемогти цих людей. Вони гинули, але не здавались...
Словами «Герої не вмирають!» Україна проводжала в останню путь своїх синів та дочок, які загинули за свою країну та свій народ, за справедливість, гідність і свободу.
Усі вони стали Небесною Сотнею Майдану. Кожен із них заплатив за свої переконання найвищу ціну - життя. І для нас є святим обов’язком гідно шанувати Героїв. 
Сьогодні, 20 лютого 2020 року, з нагоди відзначення Дня Героїв Небесної Сотні на центральній площі міста, біля пам’ятника Іванові Франку, відбулося віче «Вам - наша пам'ять і любов».
Прийшли пригадати ті часи та віддати шану Небесній Сотні представники влади, керівники та працівники управлінь і відділів міськвиконкому, установ Болехівської міської ради, духовенство, викладачі, студенти Прикарпатського лісогосподарського коледжу, вчителі, учні ліцею №1 «Академічного» та громадськість міста.
Ведучі Ярослав Кіцул та Лідія Данильчук пригадали присутнім про ті буремні події, які відбулися у вільній та незалежній Україні шість років тому.
Із закликом пам’ятати та шанувати неоціненну жертву небесних птахів - Героїв Небесної Сотні та об’єднатися заради спільної перемоги і втілення в життя ідеалів Майдану звернувся до усіх присутніх міський голова Богдан Мельник. 
У своєму зверненні до присутніх депутат Івано-Франківської обласної ради, директор Болехівського ліцею № 1 «Академічного» Андрій Романюк наголосив на необхідності вшанування пам’яті Героїв Революції гідності, які віддали свої життя за свободу української нації, завжди бути дружними, пильними та готовими стати на захист нашої Батьківщини.
Відтак до присутніх звернулися настоятель Собору Святих Жон Мироносиць Іван Петрів та сотрудник храму Святої Великомучениці Параскеви Володимир Воробець зі словами скорботи та пам’яті про ту Небесну Сотню, яка віддала своє життя за гідність, честь та свободу українського народу.
Під час заходу присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні.
Зворушливо до сліз прозвучали музичні твори «Плакала калина» у виконанні колективу Народного дому м.Болехова (керівник М.Стецюк) та «Мамо, не плач» - солістки Юлії Мороз.
Читець Володимир Латик запропонував увазі присутніх твір «Пробач мене, мамо». 
На знак пам’яті про Героїв, які поклали своє життя за свободу нашої держави, міський голова Богдан Мельник поклав квіти до підніжжя пам’ятника.
Віче з відзначення Дня Гідності та Свободи завершилося виконанням гімну України.
Це пам’ятна і водночас скорботна дата, коли ми вшановуємо відвагу, силу духу і стійкість громадян, які віддали найдорожче, що вони мали, — власні життя під час Революції гідності. Боляче, що і досі гинуть кращі сини українського народу. Саме в цей день ми вшановуємо їхню пам’ять. Вклоняємося всім тим, хто нині боронить кордони нашої держави захищаючи її цілісність. Ми повинні пам’ятати про непросту історію нашої держави та її патріотів. 
ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!

Афганістан. Подвиг. Біль. Пам’ять…

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Пам’ятні заходи з нагоди відзначення цього дня та 31-ї річниці виведення військ з Афганістану напередодні відбулися й у Болехові. У п’ятницю, 14...

Свіча пам’яті на її вівтарі

Під такою назвою у неділю, 26 січня 2020 року, в Народному домі м.Болехова відбувся вечір пам’яті, присвячений 100-річчю з дня смерті української Аріадни – Наталії Кобринської. Хоч 22 січня минуло 100 років, відколи вона покинула земний світ, роль...

У Болехові відзначили 101-у річницю Соборності України

Сьогодні, 22 січня, в Україні відзначають День Соборності. Саме цього дня 101 рік тому, в 1919 році, відбулася ключова для сучасної України подія на шляху до єдності і незалежності держави – проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація