В Україні остаточно заборонили використання пластикових пакетів
19 січ, 2023 0 Коментарів 347 Переглядів

В Україні остаточно заборонили використання пластикових пакетів

З 1 січня 2023 року почав діяти Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», що забороняє розповсюджувати тонкі й надтонкі поліетиленові пакети товщиною до 50 мкм. Навіть у якості первинного пакування для сипучих продуктів, риби та мʼяса. Зокрема, на платній основі.
Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», був ухвалений Верховною Радою 1 червня 2021 року; ним запроваджено механізми стимулювання розвитку виробництва біорозчинних пластикових пакетів, а також передбачена відповідальність за порушення вимог у сфері поширення пакетів.
Основні етапи впровадження закону: перший етап – з 10 грудня 2021 року була запроваджена обов’язкова реалізація пакетів за кошти, а безкоштовне розповсюдження забороняється; другий етап почався з березня 2022 року – заборона розповсюдження пакетів до 50 мікрометрів; третій етап – з 1 січня 2023 року – заборона використання всіх пакетів до 50 мікрометрів.
Заборона стосується магазинів, ринків та закладів харчування.
Так після третього етапу, з 1 січня цього року поліетиленові пакети мають замінити на біорозкладні пакети, що відповідають стандартам та мають спеціальне маркування, які можна викидати із органічними відходами у спеціальний контейнер для органіки.
При цьому, дозволено продавати товсті поліетиленові пакети, які зазвичай продаються в супермаркетах.
Контролюватиме дотримання законодавства Держпродспоживслужба.
Адміністративно-господарські санкції за порушення законодавства становлять: - у розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, (від 8500-17000 грн.), за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн.); - за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Урядом встановлено мінімальні ціни на великі пакети
Інші новини лют. 2022

Урядом встановлено мінімальні ціни на великі пакети

Вчора набрала чинності постанова Уряду «Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети». Визначені мінімальні ціни нижчі ринкових. Документ стосується саме пластикових пакетів товщиною стінки понад 50 мікрометрів. Це великі пакети,...

Уряд затвердив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети
Інші новини гру. 2021

Уряд затвердив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети

Уряд встановив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети. Відповідне рішення було ухвалене сьогодні на засіданні Уряду. Воно вступає в дію з 1 лютого 2022 року. Це дозволить обмежити обіг пластикових пакетів та покращити екологічну ситуацію в...

Із 10 грудня діятиме перший етап обмежень на обіг пластикових пакетів: які зміни очікувати українцям
Інші новини гру. 2021

Із 10 грудня діятиме перший етап обмежень на обіг пластикових пакетів: які зміни очікувати українцям

Вже з 10 грудня вводиться в дію Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». А саме починає діяти перший етап обмежень. Зокрема, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде...

0 Коментарів

Авторизація