Семінар-тренінг ПРООН в Україні: Адміністративні послуги в умовах кризового реагування та відновлення
09 травень, 2023 0 Коментарів 470 Переглядів

Семінар-тренінг ПРООН в Україні: Адміністративні послуги в умовах кризового реагування та відновлення

4 та 5 травня у місті Яремче в межах проєкту Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні «Посилення стійкості громад в регіонах України» для керівників центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) відбувся регіональний семінар-тренінг «Надання якісних адміністративних послуг в умовах кризового реагування та відновлення». У заході взяв участь заступник голови обласної державної адміністрації Богдан Футерко.
Захід розпочали хвилиною мовчання, якою вшанували світлу пам'ять, громадянську відвагу, самовідданість воїнів, які віддали свої життя під час виконання бойових завдань щодо захисту державного суверенітету, територіальної цілісності України та мирних громадян, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.
Семінар організувала обласна військова адміністрація у партнерстві з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні та урядом Великої Британії.
Дводенний захід проводився задля обміну досвідом щодо побудови ефективної команди ЦНАПів в умовах кризових ситуацій та відновлення, покращення підходів для надання якісних адміністративних послуг громадам Івано-Франківської, Дніпропетровської, Миколаївської, Київської, Херсонської, Харківської та Чернігівської областей. Також його учасники ознайомилися із передовими інструментами управління якістю під час надання адміністративних послуг, обговорили використання сучасних інформаційних технологій при роботі ЦНАПів, у тому числі з ВПО, окреслили шляхи зміцнення потенціалу ЦНАПів в умовах кризового реагування та відновлення задля надання якісних адміністративних послуг.
Заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан привітала всіх учасників семінару та наголосила: «Разом з командою регіональних CDTO Мінцифра працює над тим, щоби зробити країну найзручнішою цифровою державою у світі. І заради цього ми не лише створюємо цифрові послуги у Дії, але й пронизуємо цифровізацію абсолютно в кожну сферу життя. Користувачами застосунку Дія сьогодні є більш, ніж 19 мільйонів українців, в застосунку доступно понад 14 цифрових документів та більше 120 сервісів на порталі, близько 26 сервісів у цілому застосунку. Упродовж 2022 року завдяки команді регіональних CDTО розвиток ЦНАПів посів першу сходинку з восьми напрямків регіональної цифровізації та дозволяє оптимізувати часові, людські та фінансові ресурси країни».
Також посадовиця наголосила, що завдяки створенню віддалених робочих місць Івано-Франківська область стала першою у рейтингу за кількістю точок доступу, автоматизація ЦНАП склала 79%. Станом на сьогодні за показником рівня задоволеності суб'єктів звернення, якістю надання адміністративних послуг та індексом лояльності відвідувачів Івано-Франківщина посіла перше місце у рейтингу регіонів. Разом з регіональною владою Мінцифра активно працює над основними напрямами подальшого розвитку, зокрема щодо збільшення кількості послуг, профільного навчання для працівників та промоції послуг серед населення.
Богдан Футерко відзначив ЦНАП Рогатинської територіальної громади, який за результатами минулорічного моніторингу якості надання адміністративних послуг став кращим центром за відгуками відвідувачів. З цього приводу обласна державна адміністрація ініціювала вручення нагороди за найвище досягнення, коли у період війни так високо оцінена робота ЦНАПу відвідувачами, у тому числі внутрішньо-переміщеними особами. А також додав, що ЦНАП Рогатинської міської ради має найбільшу мережу – 35 віддалених робочих місць.
Поряд з цим, посадовець подякував регіональній координаторці ПРООН в Івано-Франківській області Лесі Попелюх за співпрацю в рамках проєкту «Посилення стійкості громад у регіонах України», що фінансується Урядом Великої Британії та реалізується ООН у партнерстві з обласною державною адміністрацією.
Програма семінару складалася з чотирьох сесій, на яких учасники мали змогу послухати 20 креативних спікерів. Зокрема, висвітлювалися успішні практики областей та актуальні питання для зміцнення потенціалу ЦНАПів в умовах кризи, професійний розвиток команди ЦНАПів в умовах кризових ситуацій, моніторинг діяльності ЦНАПів та цифровізація адміністративних послуг, налагодження ефективної роботи та забезпечення доступності актуальних питань.
В рамках програми відбулися презентації щодо тематики:
  • «Успішні практики областей та актуальні питання для зміцнення потенціалу ЦНАП в умовах кризи»;
  • «Професійний розвиток команди ЦНАП в умовах кризових ситуацій»;
  • «Моніторинг діяльності ЦНАП та цифровізації адміністративних послуг».
Почули досвід з питань:
  • Успішний досвід реалізації проекту Посилення стійкості громад у Херсонській та Закарпатській області в партнерстві з ПРООН, ОДА та територіальними громадами;
  • Актуальні питання надання адміністративних послуг та розвиток мережі ЦНАП у територіальних громадах Київської області;
  • Практичні аспекти забезпечення надання адміністративних послуг та розвиток мережі ЦНАП у Дніпропетровській області.
Не менш важливим процесом в роботі семінару стала робота в групах щодо покращення якості надання адміністративних послуг. Зазначимо, що центри надання адміністративних послуг – це установи, у яких різні групи осіб можуть отримати широкий спектр адміністративних послуг у комфортних умовах. Перелік послуг, які повинні надаватися через ЦНАП визначено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 травня 2014 р. № 523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг». Тому, в процесі семінару-тренінгу напрацьовувалися механізми надання кожної з послуги, щоб забезпечити належну якість обслуговування суб’єктів звернення.
За підсумками семінару-тренінгу впродовж двох днів учасники охопили як теоретичну частину питань, розказали про реальні кейси для покращення обслуговування у ЦНАПах, так і отримали нові знання для майбутніх ініціатив.
Організатори заходу висловили вдячність спікерам за актуальні теми: представникам Міністерства цифрової трансформації України, Державної інспекції архітектури і містобудування України, представникам Київської, Дніпропетровської ОВА, Івано-Франківського обласного відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Департаменту адміністративних послуг Івано-Франківської міської ради (ЦНАП м.Івано-Франківськ), швейцарсько-українській Програмі EGAP.
Семінар-тренінг модерувала начальник відділу розвитку електронних та адміністративних послуг управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації ОДА Оксана Данилюк.
Нагадаємо, що завдяки тісній співпраці з управлінням цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації ОДА в рамках реалізації проекту «Посилення стійкості громад в Івано-Франківській області в напрямку «Забезпечення рівних можливостей, підвищення якості та доступності надання адміністративних послуг мешканцям територіальних громад Прикарпаття», що реалізується ПРООН в Україні у партнерстві з Івано-Франківською обласною військовою адміністрацією за фінансової підтримки уряду Великої Британії, Центр надання адміністративних послуг Болехівської міської ради отримав міжнародну технічну допомогу, а саме:
  • комплекс біометричного обладнання для оформлення та видачі паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон вартістю 294402,0 гривень;
  • 4 безконтактні компактні зчитувачі ID-карток загальною вартістю 5320,0 гривень;
  • портативне джерело живлення малої потужності Goal Zero Yeti 500X (2 зарядні станції) загальною вартістю 58043,02 гривень.
Разом працюємо над підвищенням якості надання адміністративних послуг та спільною працею наближаємо перемогу України!

Вітаємо працівників ЦНАПу з професійним святом!
Інші новини вер. 2022

Вітаємо працівників ЦНАПу з професійним святом!

6 вересня працівники Центрів надання адміністративних послуг відзначають своє професійне свято – День адміністратора ЦНАПу. У 2012 році в Україні започаткували принцип відкритості та прозорості, оперативності та своєчасності, організації доступності...

Держава починається із сильної армії
Інші новини гру. 2021

Держава починається із сильної армії

Розпочалися заходи з відзначення 30-ї річниці Збройних сил України. Українці впевнені у своєму війську, довіряють йому, пишаються його перемогами та разом переживають біль втрат. Зараз Збройні сили України перебувають в авангарді боротьби...

Мінцифри запустить Національну веб-платформу центрів надання адміністративних послуг
Інші новини лют. 2021

Мінцифри запустить Національну веб-платформу центрів надання адміністративних послуг

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг (Платформа Центрів Дія) покращить діяльність ЦНАП, а також допоможе громадянам отримувати зручні та якісні державні сервіси. На засіданні 3 лютого Кабінет Міністрів України ухвалив...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація