Захистіть своїх дітей
20 чер, 2023 0 Коментарів 533 Перегляди

Захистіть своїх дітей

З 13 червня 2023 року стартувала «catch-up» кампанія з проведення  вакцинації проти  кору, паротиту та краснухи  дітей віком від 12 місяців до 17 років.

Кір - одна з найбільш заразних інфекцій, відомих у світі та може призвести до серйозних ускладнень таких, як пневмонія, запалення мозку – енцефаліт, вушної інфекції, а також до інвалідності і смерті.

Спалахи цієї інфекції мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних 4-5 років. Попередній спалах кору стався у 2017-2019 роках, причиною, якого було недостатнє охоплення щепленням. Станом на сьогодні по всіх територіальних громадах (Долинська ТГ, Вигодська ТГ, Витвицька ТГ та Болехівська ТГ) за 5 місяців 2023 року проти кору та краснухи вакцинацією дітей у віці 1 рік охоплено близько  30%дітей, у 6 років - 25%. Високий рівень охоплення населення вакцинацією, формує так званий колективний імунітет. Кір не поширюється там, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 95%.

Війна внесла свої корективи в життя українців. Через ускладнення доступу до надання медичних послуг, міграцією та великих скупчень людей створюються умови для поширення інфекційних хвороб, в тому числі і кору. Ліків від кору немає. Єдиний та надійний захист від цієї небезпечної хвороби вакцинація! 

Тож закликаємо батьків подбати про захист своїх дітей. Перегляньте вакцинальний статус ваших дітей у сімейного лікаря!  Вакцина в Україні є, її можна отримати у педіатра чи сімейного лікаря безоплатно. Принагідно  нагадуємо, що згідно зі статтею 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. 

Руслана СОЛОВІЙ, лікар – епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»                         

Європейський тиждень громадського здоров’я з теми вакцинопрофілактика
Інші новини травень. 2023

Європейський тиждень громадського здоров’я з теми вакцинопрофілактика

22–26 травня проходить Європейський тиждень громадського здоров’я. Традиційно Україна долучається до цих активностей. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни й дотримання Календаря профілактичних щеплень відіграє в цьому...

Кір – небезпечне вірусне захворювання
Інші новини кві. 2023

Кір – небезпечне вірусне захворювання

Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні...

Що потрібно знати про епідемічний паротит
Інші новини січ. 2023

Що потрібно знати про епідемічний паротит

Впродовж останніх 5-ти років випадки захворюваності на епідемічний паротит серед жителів населення територіальних громад не реєструвалися. Не зважаючи, на благополучну епідемічну ситуацію щодо захворюваності на паротит, ми не повинні втрачати...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація