Перший пам'ятник Тарасу Шевченку на території України був встановлений 125 років тому.
08 бер, 2024 0 Коментарів 80 Переглядів

Перший пам'ятник Тарасу Шевченку на території України був встановлений 125 років тому.

На приватній території та нелегально. Але про все по черзі. 
У 1897 році харківський промисловець та меценат Олексій Алчевський замовив у скульптора Володимира Беклемішева бюст Тараса Шевченка. Скульптор виконав погруддя Кобзаря з білого мармуру.
У 1898 році цей бюст був встановлений у саду на території садиби Алчевських у Харкові, причому стояв він на п’єдесталі у стилі модерну роботи невідомого архітектора і таким чином отримав вигляд пам’ятника. 
Олексій Алчевський хотів урочисто відкрити пам’ятник Шевченкові у Харкові, однак отримав офіційну відмову від влади, попри те, що збирався подарувати його місту.  Довелося ставити пам’ятник на приватній території, в садибі мецената. Алчевський замінив паркан на легку огорожу, і білий мармуровий бюст поета на п’єдесталі стало добре видно з дороги. Варто зазначити, що п’єдестал пам’ятникові є одним з перших зразків модерну в Харкові, що є свідченнями прогресивних поглядів замовника. Скульптура має цілком традиційний вигляд, але загалом пам’ятник можна вважати новаторським.
Однак недовго судилось пробути пам'ятнику на своєму місці. Після смерті Олексія Алчевського у 1901 році маєток перейшов до іншого власника. Родина ж Алчевських демонтувала бюст і забрала його з собою, а п’єдестал розібрали. 
У 1932 році син промисловця Микола Олексійович передав бюст Кобзаря до Харківської  художньої галереї, нині ж він зберігається у Національному музеї Т.Г. Шевченка у Києві. Наступний пам’ятник Шевченку з’явився лише у 1913 році у Винниках під Львовом.
😉

✨ 2 дні до Дня народження Тараса Григоровича Шевченка  ☑ Володар Чернечої гори
Інші новини бер. 2024

✨ 2 дні до Дня народження Тараса Григоровича Шевченка ☑ Володар Чернечої гори

Помер український поет 47-річним у Петербурзі, там його спочатку і поховали. Але і друзі Шевченка, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній...

Сьогодні минає 35 років з дня виведення радянських військ з Афганістану
Інші новини лют. 2024

Сьогодні минає 35 років з дня виведення радянських військ з Афганістану

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлений Указом Президента України в 2004 році та приурочений до завершення...

Завершено реставрацію пам’ятника Наталії Кобринській у Болехові
Інші новини вер. 2020

Завершено реставрацію пам’ятника Наталії Кобринській у Болехові

Цього тижня завершено виготовлення та встановлено постамент під погруддя пам’ятника великої українки, першої галицької письменниці Наталії Кобринської біля музею історії м.Болехова імені Романа Скворія. Кошти на проведення робіт виділили з міського...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація