Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2024 року
08 кві, 2024 0 Коментарів 43 Перегляди

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2024 року

Порядок проведення перерахунку пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати, визначено частиною четвертою статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2024 № 185 та постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 № 10-1.
Так, з 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, які після призначення / попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або які відпрацювали менше ніж 24 місяці, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки.

Якщо на 1 березня 2024 року набуто не менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватись із того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію при її призначенні чи попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, враховується в тому числі заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення / попереднього перерахунку пенсії.

Водночас показник середньої зарплати (доходу), який було враховано під час призначення / попереднього перерахунку пенсії, не змінюється.

Якщо після призначення / попереднього перерахунку пенсії на 1 березня 2024 року набуто менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії здійснюється не раніше як через два роки після її призначення / попереднього перерахунку з урахуванням лише набутого страхового стажу. Заробітна плата для обчислення пенсії не змінюється.

Дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам – 1 квітня 2024 року. Водночас перерахунок буде проведено після того, як до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за І квартал 2024 року (строк подачі звітів – до 10 травня). Тобто орієнтовно в червні пенсіонери, яким буде проведено перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

Важливо!
При цьому працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, такий перерахунок буде проведено у разі, якщо вони досягли пенсійного віку.

Як зміниться розмір пенсій з 1 січня 2024 року
Інші новини січ. 2024

Як зміниться розмір пенсій з 1 січня 2024 року

Закон України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” передбачає підвищення в 2024 році, зокрема, розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Так, згідно зі статтею 8 зазначеного Закону з 1 січня 2024 року мінімальну заробітну...

⚡️У червні працюючі пенсіонери отримають перераховані пенсії
Інші новини травень. 2022

⚡️У червні працюючі пенсіонери отримають перераховані пенсії

У червні працюючі пенсіонери одержать підвищені починаючи з квітня розміри пенсії після перерахунку відповідно до статті 42 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. На рахунки працюючих пенсіонерів в уповноважених...

Індексація пенсій з 1 березня 2021 року на Прикарпатті
Інші новини бер. 2021

Індексація пенсій з 1 березня 2021 року на Прикарпатті

З 1 березня, відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 22 лютого 2021 року № 127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році», було проведено індексацію пенсій. Пенсії перераховано із застосуванням коефіцієнта...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація