Уряд встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів
29 гру, 2020 0 Коментарів 669 Переглядів

Уряд встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів

28 грудня на засіданні Уряду схвалено постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. № 483», якою, зокрема, було подовжено строк дії Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії (ПСО).
Постанову прийнято з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення вже з січня наступного року. Так, термін дії чинного механізму ПСО спливає 01.01.2021 і у разі неприйняття запропонованих змін ціна на електроенергію для побутових споживачів мала б формуватися на ринкових умовах, що призвело б до різкого, більш ніж в 2,5 рази, зростання тарифу на електричну енергію для населення (до близько 3.30 грн/кВтгод).
Відповідно, зазначеною постановою визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 грн/кВт год. Фактично, тариф для населення до 31.03.2021 збережено на поточному рівні (не враховуючи пільгову ціну за перші 100 кВт год/міс).
Водночас  збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії. Тому у разі встановлення, до прикладу, двозонного обліку електричної енергії, її ціна у нічний час буде на 50% меншою.
Зміни в ПСО також дозволять забезпечити фінансову стабілізацію ринку електричної енергії протягом січня – березня 2021 року та сталу роботу енергетичних підприємств, на яких покладені спеціальні обов’язки із забезпечення загальносуспільних інтересів (НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», НЕК «Укренерго»).
Поряд з тим Міненерго спільно з НКРЕКП та іншими учасниками ринку електричної енергії протягом наступного місяця планує напрацювати удосконалений сценарій фінансового збалансування ринку електричної енергії у 2021 році, на підставі якого Уряду буде запропонована оновлена редакція ПСО.

Забезпечення споживачів електроенергією залежить від вчасних розрахунків за комунальні послуги
Інші новини кві. 2020

Забезпечення споживачів електроенергією залежить від вчасних розрахунків за комунальні послуги

Для забезпечення стабільного електропостачання та збалансованої роботи енергетичних ринків громадянам необхідно вчасно розраховуватись за отримані комунальні послуги. Адже, незважаючи на пандемію вірусу COVID-19 та запровадження в Україні карантину,...

Оптову ціну газу для населення на березень знижено на 14%
Інші новини бер. 2020

Оптову ціну газу для населення на березень знижено на 14%

У березні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), становитиме 3,40 грн за кубометр (без урахування...

Ціна на газ для населення знижується на 13% вже у грудні
Інші новини гру. 2019

Ціна на газ для населення знижується на 13% вже у грудні

Ціна на природний газ для споживачів , які купують газ на умовах ПСО (покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку), у грудні 2019 року складе 4277 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат). Це на 13%...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація