Підвищення цін на товари та послуги в умовах війни – неприпустимі!
19 кві, 2022 0 Коментарів 666 Переглядів

Підвищення цін на товари та послуги в умовах війни – неприпустимі!

У непростий час для нашої країни Держпродспоживслужба продовжує виконувати одну із основних функцій – контроль за формуванням, встановленням та застосуванням державних регульованих цін. 
Так, аби не допустити зростання цін на товари і послуги, фахівцями Калуського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області з березня здійснюються цінове спостереження роздрібних цін на споживчі товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення на підприємствах роздрібної торгівлі та аптечних закладах у територіальних громадах району.
Станом на 19 квітня поточного року здійснено понад 198 цінових спостережень за встановленням суб’єктами роздрібної торгівлі цін на соціально значущі товари. Відповідно до вимог  Постанови КМ України від 06.03.2022 р. №223 забезпечуємо контроль за встановленням цін на такі товари: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб житньо - пшеничний, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, олія соняшникова, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, пальне, лікарські засоби.
Так, за результатами проведених головними управліннями Держпродспоживслужби України цінових спостережень за встановленням суб’єктами господарювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, станом на 04.04.2022 в порівнянні з 23.02.2022 спостерігалося підвищення цін переважної частини продовольчих товарів, таких як хліб пшеничний, житньо-пшеничний, крупу гречану, макаронні вироби, олію соняшникову, цибулю ріпчасту та на ін. продукти харчування. Відповідно до Реєстру декларування роздрібних цін на соціально значущі товари, у квітні в Україні ціни на пшеничне борошно вищого сорту зросли в середньому на 8-9%, ціни на бензин марки А-95 залишилися без змін, а діапазон цін на птицю становить в середньому 74,99 грн – 107 грн.
Порушення були встановлені у значної кількості суб’єктів господарювання. За результатами проведеної роботи були знижені ціни до економічно обґрунтованого рівня, виставлені цінники на товари, відновлювалася робота терміналів. Слід зазначити, що на окремі види товарів спостерігалось і незначне зниження цін (у квітні знизились ціни на яйця курячі). 
Фахівцями проводиться роз’яснювальна робота щодо формування, встановлення та застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін, запобігання випадків порушень норм чинного законодавства. 
Одночасно нагадуємо, що діючим законодавством встановлено, що одним із способів державного регулювання цін є запровадження процедури декларування зміни ціни та/або реєстрації ціни.
Суб’єкт господарювання, що здійснює роздрібну торгівлю, у разі збільшення ціни порівняно із ціною на дату набуття чинності Постанови № 341 (18.05.2020), або попередньо задекларованої ціни, зобов’язаний внести до реєстру роздрібних цін нову ціну:
- в разі збільшення ціни на 15% і більше – за 30 днів до початку її застосування;
- на 10% і більше, але менше 15% – за 14 днів до початку її застосування;
- на 5% і більше, але менше 10% – за три дні до початку її застосування, не рахуючи дня декларування.
Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відомостей до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт з використанням кваліфікованого електронного підпису. Після внесення даних з’явиться повідомлення, коли така зміна може бути застосована.
Відомості автоматично вносяться до Реєстру роздрібних цін на товари, який ведеться в електронному вигляді Держпродспоживслужбою. Внесення відомостей до Реєстру роздрібних цін на товари здійснюється безоплатно.
До відомостей з Реєстру роздрібних цін на товари Держпродспоживслужба на своєму офіційному веб-сайті забезпечила вільний, цілодобовий і безоплатний доступ.
 
Головна вимога Держпродспоживслужби –  щоб на торговельному ринку України суб’єкти господарювання реалізували товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення за економічно обґрунтованою ціною. При виявленні випадків неправомірного завищення цін звертайтеся до Калуського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області, за адресою вул. Добровлянська,2, м. Калуш, тел. 0502997953
О.Ананєвич, начальник відділу Калуського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області.

Урядом запроваджено державне регулювання цін на деякі продукти  харчування
Інші новини січ. 2022

Урядом запроваджено державне регулювання цін на деякі продукти харчування

12 січня 2022 року Уряд прийняв постанову № 1 «Про внесення зміни до пункту 414 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236», якою запровадив граничний рівень торговельної надбавки не вище 10% на деякі продукти харчування. Так,...

Понад 22 відсотки підприємств області зайняті у сфері торгівлі
Інші новини лип. 2020

Понад 22 відсотки підприємств області зайняті у сфері торгівлі

Учора в Україні працівники торгівлі відзначали своє професійне свято, встановлене Указом Президента «Про День працівників торгівлі» від 5 червня 1995 року. В головному управлінні статистики в області відзначають, що в ринковій економіці торгівля є...

Укрпошта пропонує доставку виплат та товарів додому
Інші новини кві. 2020

Укрпошта пропонує доставку виплат та товарів додому

«Укрпошта під час карантину стабільно працює та пропонує оновлені послуги. Листоноші доставляють пенсії, соцвиплати, ліки, продуктові товари додому. Укрпошта робить все, щоб люди поважного віку менше наражались на небезпеку захворювання на...

0 Коментарів

Авторизація