Звернення голови обласної державної адміністрації Віталія Федоріва з нагоди 76-ї річниці депортації кримських татар
18 травень, 2020 0 Коментарів 457 Переглядів

Звернення голови обласної державної адміністрації Віталія Федоріва з нагоди 76-ї річниці депортації кримських татар

Шановні мешканці Прикарпаття!
Серед багатьох трагічних сторінок української історії ХХ століття, у переліку злочинів комуністичного режиму особливе місце посідають події, пов’язані з депортацією кримських татар з Криму. Антигуманний акт депортації призвів до незліченної кількості жертв. Протягом кількох днів цілий народ втратив свою Батьківщину. В ешалонах смерті, в місцях спецпоселень загинули тисячі безневинних людей – жінок, дітей, літніх людей. Це був акт геноциду щодо мирного населення, щодо людей, десятки поколінь яких вклали свою працю, любов і натхнення в розбудову своєї Батьківщини – Криму.
Українці, як ніхто розуміють трагедію кримських татар, адже самі пережили схожі трагедії – операцію «Вісла», коли упродовж квітня-серпня 1947 року з Надсяння, Підляшшя, Холмщини, Лемківщини було депортовано від 150 до 180 тисяч українців та операцію «Запад», коли всього за декілька днів жовтня 1047 року із семи західних областей України у 44 залізничних ешелонах було вивезено понад 77 тисяч осіб. Різні народи, різна територія, проте схожий сценарій і той самий виконавець.
Ніхто не сподівався, що через 70 років кримськотатарський народ постане перед загрозою нового переслідування. Сьогодні обов’язок України не залишити сам-на-сам своїх громадян і зробити все від нас залежне, щоб кримськотатарський народ міг вільно жити в демократичній Українській  державі, де цінують і поважають права усіх її мешканців, незалежно від національності та віросповідання. Свобода українського народу ніколи не буде повною без свободи і вільного розвитку кримських татар.
У 2016 році український режисер Ахтем Сеїтаблаєв  зняв фільм про депортацію кримських татар під назвою «Хайтарма». «Хайтарма» – це назва народного татарського танцю, що в перекладі означає «повернення».
Ми поділяємо біль кримськотатарського народу і вшановуємо памʼять про невинні жертви жахливої депортації. Ми віримо в прийдешню перемогу та сподіваємось, що сьогоднішнє покоління кримських татар танцюватиме «хайтарму» на рідній землі.
 
Голова обласної державної адміністрації                             Віталій Федорів

Віталій Федорів та Генконсул Угорщини Йожеф Бугайла обговорили питання міжнародного співробітництва

На Прикарпаття завітав Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, щоб обговорити поглиблення міжнародного співробітництва. Саме цьому була присвячена сьогоднішня робоча зустріч заступника голови обласної державної адміністрації Віталія...

22 січня на Прикарпатті пройде Молитва за мир та припинення війни в Україні

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася прес-конференція щодо організації важливої події, яка буде відбуватися 22 січня, в День соборності України - Молитви за мир та припинення війни. З представниками ЗМІ спілкувалися перший заступник голови...

Денис Шмигаль: Перемога українців – у збереженні культури, традицій та пам’яті

Сьогодні, 27 жовтня, в Івано-Франківську у меморіальному комплексі Дем’янів Лаз відбулося вшанування 30-ї річниці перепоховання жертв комуністичних репресій. Участь у спільній молитві за загиблими і закатованими українцями також взяв голова обласної...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Музика єднає

Музика єднає

27 жов, 2023 0
Робоча зустріч

Робоча зустріч

25 січ, 2024 0

Авторизація