Медичні огляди працівників під час воєнного стану не скасовуються
09 сер, 2024 0 Коментарів 38 Переглядів

Медичні огляди працівників під час воєнного стану не скасовуються

Запровадження в Україні воєнного стану не спричинило змін у нормативно-правових актах або інших розпорядчих документах, які дали б роботодавцеві можливість переносити строк проведення медичного огляду працівників чи допускати до роботи працівника, який не пройшов медогляд
Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього і періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (ч. 1 ст. 17 За України від 14.10.1992 №2694-XII «Про охорону праці»ст. 169 КЗпП).
За результатами періодичних медоглядів у разі потреби роботодавець повинен забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів.
Медогляди проводяться відповідними закладами охорони здоров’я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я працівника. Порядок проведення медоглядів визначається центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров’я.
Роботодавець має право в установленому законом порядку:
1.притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медогляду, до дисциплінарної відповідальності;
  • 1.роботодавець зобов’язаний відсторонити працівника від роботи без збереження зарплати.
За час проходження медогляду за працівниками зберігаються місце роботи і середній заробіток
До 1 грудня поточного року необхідно скласти і погодити Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медогляду на наступний рік для узгодження в управлінні Державної служби України з питань праці.
На підставі цього акта роботодавець складає протягом місяця у чотирьох примірниках поіменний список працівників, які підлягають періодичному медогляду, один з яких надсилає до Головного управління Пенсійного фонду України в області.
За результатами періодичного медогляду працівників протягом місяця після його закінчення складається заключний акт, один примірник якого надається до Головного управління Пенсійного фонду України в області. (п. 2.17. Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 №246).
Метою проведення психіатричного огляду є встановлення придатності особи до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану її психічного здоров’я.
Роботодавець несе адміністративну відповідальність за несвоєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів, – штраф згідно із ст. 41 КУпАП (від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Інвалідність – не підстава для звільнення працівника

Встановлення інвалідності працівнику не може розглядатися роботодавцем як підстава для звільнення з роботи. Держпраці зазначає, що роботодавцем не може розглядатися як підстава для звільнення працівника з роботи, якому встановлена інвалідність....

Права та обов’язки працівників та роботавців на охорону праці під час роботи: роз’яснення Держпраці

Управління охороною праці та обов’язки роботодавця регламентуються ст.13 Закону від 14.10.1992 № 2694-XII «Про охорону праці», згідно якої роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно...

Проведення мединого огляду працівників у період дії воєнного стану: роз’яснення Держпраці

Із 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан. Але за цією підставою роботодавець не може перенести строк проведення медогляду працівників чи допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов. Відповідно до ч.1 ст.17 Закону від14.10.1992...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Прощавай садочку!

Прощавай садочку!

31 травень, 2024 0

Авторизація