ЯК ПОВИННІ ЗБЕРІГАТИСЬ ТРУДОВІ КНИЖКИ ПІД ЧАС ВІЙНИ ТА ЧИ ПОТРІБНО ЇХ РОЗДАВАТИ НА РУКИ
26 травень, 2022 0 Коментарів 403 Перегляди

ЯК ПОВИННІ ЗБЕРІГАТИСЬ ТРУДОВІ КНИЖКИ ПІД ЧАС ВІЙНИ ТА ЧИ ПОТРІБНО ЇХ РОЗДАВАТИ НА РУКИ

#консультаціяБПД
Війна диктує роботодавцям особливі вимоги до зберігання ???документів, зокрема трудових книжок. Цілком зрозумілі побоювання співробітників щодо надійності такого зберігання, враховуючи те, як швидко й жахливо розвивалися події на початку ☠️російської агресії. Що з цього приводу говорить законодавство?
Зазначимо, що жодних особливих умов зберігання трудових книжок працівників правовий режим воєнного стану не визначає. Змін з цього приводу у законодавстві немає: зберігати трудові книжки працівників має підприємство, на якому вони працюють, обов’язково видавати трудову книжку потрібно  лише у разі, якщо працівник звільняється (п.3 постанови Кабміну від 27.04.1993 №301 «Про трудові книжки працівників»).
☝️ Як допускається діяти в умовах воєнного стану
Державна служба України з питань праці у своїх роз’ясненнях від 17.06.2021 зазначила, що роботодавець не зобов'язаний видавати  працівникам трудові книжки, проте відсутні підстави відмовити працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу. Таку вимогу бажано оформити у вигляді ?заяви.
У разі видачі трудової книжки працівнику на його вимогу, працедавець знімає з себе відповідальність за збереження трудової книжки. Робиться це в інтересах працівника, який може через небезпеку змінити місце проживання, виїхати, влаштуватись за строковим трудовим договором за сумісництвом тощо. І краще, якщо трудова книжка буде у нього на руках.
⚙ Алгоритм видачі трудової книжки працівнику
1⃣ працівник звертається до роботодавця з заявою, в якій просить видати йому трудову книжку з обґрунтуванням необхідності такої видачі;
2⃣ роботодавець заводить додатковий журнал обліку тимчасово виданих трудових книжок (довільної форми), де працівник розписується в отриманні та поверненні трудової книжки.
Окрім того, згідно зі ст. 7 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у разі перебування підприємства в районі активних бойових дій роботодавець самостійно вирішує питання зберігання кадрових документів і може приймати рішення про видачу трудових книжок працівникам під підпис. Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) затверджується наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.
? Отже, видача трудової книжки на руки здійснюється з метою її збереження, адже в умовах війни ніхто нічого гарантувати не може. Роботодавець не може примусово видати трудову книжку на руки проти бажання самого працівника. Проте, в разі знищення трудової книжки через бойові дії працівник отримає чимало клопоту щодо відновлення даних при виході на пенсію, а роботодавець навряд чи понесе відповідальність, адже ми всі зараз живемо в умовах війни, що визнано форс-мажорною обставиною.
#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

ПРО РОБОТУ УЧАСНИКІВ ПРОЄКТУ "ВОЛОНТЕР БПД" В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ

Ще за рік до війни ми запустили Проєкт «Волонтер БПД» — на початку 2021 року. З його допомогою залучили людей до співпраці з центрами системи безоплатної правової допомоги. Волонтери допомагали нам у у правопросвітницькій роботі, налагоджували...

Безоплатна правова допомога в умовах воєнного стану

Під час війни у людей виникає безліч правових питань, на які потрібні швидкі відповіді. Серед них: oПорядок перетину державного кордону в умовах воєнного стану oСплата комунальних платежів та кредитні канікули під час воєнного стану oОтримання...

Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки

Право на відпустку працівника закріплене у статті 45 Конституції України. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки. Безумовно, відпустка потрібна кожній працюючій людині, адже це час...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація