Хто має проходити обов’язкові профілактичні огляди під час війни
29 лип, 2022 0 Коментарів 646 Переглядів

Хто має проходити обов’язкові профілактичні огляди під час війни


З метою попередження розповсюдження інфекційних і небезпечних захворювань та динамічного спостереження за станом здоров’я декретованих верств населення, на виконання вимог статті 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», в Україні проводять обов’язкові профілактичні медичні огляди.

Аналізуючи стан інфекційної захворюваності у нашій  області за 5 місяців цього року помітний ріст на 10% захворюваності на туберкульоз органів дихання, в т.ч. на 13% зросла кількість бактеріологічно підтверджених форм. А також, відмічається ріст захворюваності на гострі кишкові захворювання у порівнянні з аналогічним періодом 2021р в 3,85 рази, в т.ч. по Калуському району - в 2,7 рази. Тому контроль стану здоров’я працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може привести до поширення  інфекційних захворювань, є дуже важливим. У зв’язку з пандемією  коронавірусної інфекції обов’язкові медичні огляди декретованого контингенту в 2020 – 2021 роках майже не проводились.

На базі Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за шість місяців 2022р. пройшли профілактичні медичні огляди 789 працівників декретованого контингенту, а саме: 657 осіб загальноосвітніх навчальних закладів, 18 працівників підприємств продовольчої торгівлі, 19 працівників харчової промисловості, 1 громадського харчування, 8 працівників охорони здоров’я, 55 - підприємств фармацевтичної промисловості, інші - 31. Серед обстежених виявлено 2,3% інвазованих аскаридозом, 0,2% - ентеробіозом, носійство патогенного стафілококу склало 0,2%.

На виконання Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 07.10.2021р. №15 «Щодо організації проведення позачергових обстежень працівників харчоблоків закладів освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дитячих будинках – інтернатах у зв’язку погіршення епідемічної ситуації» в 2021р. проводились раптові обстеження працівників харчоблоків шкіл та закладів дошкільної освіти на носійство страфілококу. Серед 114 працівників обстежених виявлено 10,5% носіїв золотистого стафілококу. Всі вони були проліковані і повторно обстежені.

Отже, воєнний стан не відміняє  і не впливає на порядок проходження обов’язкових медичних оглядів і вони, як і в мирний час, проводяться у відповідності до вищезгаданого закону та різних підзаконних актів України.

Нагадуємо, що обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди повинні проходити працівники:
  • підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі;
  • лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів;
  • водопровідних споруд, об’єктів комунально - побутового обслуговування;
  • інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення й може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь;
  • зайняті на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці.
Обов’язкові щорічні медичні огляди проходять також особи віком до 21 року.

Роботодавець зобов’язаний власним коштом профінансувати та організувати проведення попереднього і періодичних медичних оглядів працівників.

Повний перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких мають проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 559 від 23 травня 2001 року.

Обов’язковий профілактичний медичний огляд, відповідно до Переліку, затвердженого наказом МОЗ України № 280 від 23 липня 2002 року, передбачає:
  • загальне обстеження лікарями - спеціалістами (терапевт, дерматовенеролог, отоларинголог, стоматолог та інші (за потреби);
  • лабораторне обстеження;
  • функціональне обстеження.
Відповідальність за організацію і своєчасність проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів і допущення їх до роботи без наявності необхідного медичного висновку несуть власники підприємств, установ, організацій або уповноважені ними органи.
Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, від роботи відсторонюються й можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

На виконання спільного наказу Департаменту освіти, науки та молодіжної політики  ОДА від 15.01.2020р. №3/15/8, ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» і Департаменту охорони здоров’я Івано – Франківської ОДА та Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано – Франківської ОДА на працівників ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України» покладено забезпечення щоквартального соціально - гігієнічного моніторингу проходження профілактичних медичних оглядів працівників навчальних та навчально - виховних закладів з оформленням відповідних довідок для  керівників закладів та інформування органів місцевого самоврядування.

Шановні працівники професій, які належать до декретованих осіб, не нехтуйте своїм здоров’ям, проходьте вчасно медичні огляди! Від цього залежить не тільки ваше життя, а і здоров’я і епідемічне благополуччя оточуючих вас людей!

Тільки спільними зусиллями ми зможемо здобути колективний імунітет і побороти хворобу

Сьогодні на нараді з керівниками структурних підрозділів ОДА, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, головами РДА і районних рад, міськими, селищними, сільськими головами, яку повела голова обласної державної адміністрації...

МОЗ розширило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим

Згідно з наказом, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, додаються співробітники: підприємств,...

Плр-тести є безкоштовними, а їх результат отримуємо протягом доби, - Руслан Савчук

9 січня головний санітарний лікар Івано-Франківської області Руслан Савчук провів онлайн-брифінг для представників засобів масової інформації. За словами посадовця на Прикарпатті спостерігається ріст захворюваності на COVID-19 та ГРВІ. «При появі...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація