Як привчити школярів до здорового харчування
Долинський відділ Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» застерігає: чіпси, крекери та цукерки часто можуть бути складовими раціону підлітків. Проте, нездорове харчування може мати серйозні наслідки для здоров’я, адже призводить до багатьох хвороб. Зростає ризик ендокринних захворювань, розладів травної системи, порушення обміну речовин, спостерігається чітка тенденція до розвитку ожиріння, патології системи кровообігу, онкологічних захворювань.
Заохочуйте підлітків харчуватися збалансовано та корисно.
Ось кілька рекомендацій:
- Збагачуйте раціон різноманітними фруктами та овочами;
- Споживайте цільнозернові продукти;
- Обирайте нежирні молочні продукти, вживайте їх 2-3 рази на день;
- Урізноманітнюйте раціон білковою їжею;
- Готуйте м’ясо (птицю або телятину), а також 2-3 рази на тиждень споживайте рибу;
- Додавайте до меню бобові та горіхи. Це джерела поживних речовин та вітамінів;
- Не забувайте про норми солі та цукру. Сіль: для дітей не більше ніж 2 г на добу;для підлітків менш як 5 г на добу. Цукор-не більше ніж 25 г на добу, враховуючи додані цукри;
- Стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини й пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.
0 Коментарів