У громаді триває обговорення проєкту рішення міської ради щодо реорганізації  закладів освіти
17 лип, 2024 0 Коментарів 91 Перегляд

У громаді триває обговорення проєкту рішення міської ради щодо реорганізації закладів освіти


Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» з 2027 року в Україні розпочнеться реалізація реформи профільної середньої освіти. Вона передбачає створення ліцеїв для надання якісної профільної середньої освіти. 

✍️Період реформ, розпочатий державою, викликав необхідність реорганізації закладів освіти і у нашій громаді. Відповідно до вимог законодавства, управління освіти виконавчого комітету розробило відповідний проєкт рішення міської ради щодо реорганізації закладів освіти громади. Документом передбачається, зокрема, перепрофілювати (змінити тип) та перейменувати Гузіївський, Міжрічанський, Поляницький і Козаківський ліцеї в гімназії, а також припинити діяльність шляхом ліквідації філії  початкових класів в с. Бубнище та с.Сукіль. 

З метою врахування думки жителів Болехівської  громади щодо реорганізації закладів загальної середньої освіти міської ради, як цього вимагає законодавство, за ініціативою управління освіти виконавчого комітету, організовані громадські обговорення цього проєкту рішення. 
👥🗣Вчора, 16 липня, такі зустрічі відбулися у Гузієві та Міжріччі.  На громадські обговорення, які проходили у сільських клубних установах, прибули заступник міського голови Ілона Калитин та начальник управління освіти виконавчого комітету Богдан Мельник. До обговорення долучилися старости старостинських округів, керівники закладів освіти, вчителі,  працівники установ сільських населених пунктів,  жителі сіл.

Про передумови підготовки проєкту рішення щодо впровадження реорганізації закладів загальної середньої освіти у громаді розповіла заступниця міського голови Ілона Калитин, розпочинаючи громадські обговорення. 

Відтак про суть змін та нововведень розповів начальник управління освіти виконавчого комітету міської ради Богдан Мельник. Він детально ознайомив жителів старостинських округів із вимогами чинних нормативно-правових актів, які регламентують реорганізацію закладів загальної середньої освіти, та алгоритмом ухвалення відповідних рішень до 2027 року.
Виступаючи перед присутніми, Богдан Мельник розповів про підстави та причини проведення реорганізації закладів освіти. Зазначив, що ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів скорочується і в ліцеях Болехівської міської територіальної громади, тому і виникла необхідність реорганізації освітніх закладів Болехівщини.  
За його словами, загальноосвітні навчальні заклади, які згадані у проєкті рішення, мають малу фактичну наповнюваність класів. Як наслідок такі заклади з низькою наповнюваністю класів отримують від Міністерства освіти та науки України освітню субвенцію в недостатній кількості, що не покриває витрати на  оплату праці педагогічних працівників. 

💬💬Свої думки з приводу оптимізації закладів освіти громади висловили директорка Гузіївського ліцею Наталія Сеньків та директор Міжрічанського ліцею Юрій Штумпф.

❓Після виступів усі присутні мали змогу отримати відповіді на свої запитання. Учасники слухань цікавилися, як буде забезпечено підвіз учнів до навчальних закладів і назад, умовами вступу та навчання у профільній старшій школі, термінами проведення реорганізації закладів тощо. А також ділилися своїми думками щодо очікуваних змін, позитивних та негативних наслідків реформи.

☝️До слова, громадське обговорення проєкту рішення Болехівської міської ради про перепрофілювання (зміну типу), перейменування та ліквідацію філій закладів загальної середньої освіти Болехівської міської ради Івано-Франківської області триватиме до 12 січня 2025 року. Докладніше з документом можна ознайомитися за посиланням: https://docs.google.com/.../1Twc4K1X9eQJTDGzHq57a.../edit....
✍️Пропозиції та зауваження до проєкту рішення приймаються у письмовій формі із зазначенням особи і контактної інформації заявника за адресою:  вул. Коперника, 13, м.Болехів Калуського району Івано–Франківської області, (управління освіти, виконавчого комітету Болехівської міської ради) та на електронну адресу: osvita@bolekhiv-rada.gov.ua

Триває звітна кампанія старост старостинських округів у Болехівській громаді

Вчора, 21 лютого 2024 року, у приміщенні адміністративного будинку про роботу за 2023 рік прозвітував староста Поляницького старостинського округу Андрій Стельмах. Участь у звіті взяли міський голова Іван Яцинин, заступник міського голови Ілона...

Відбулося засідання виконавчого комітету: коротко про головне

Вчора, 30 листопада, відбулося чергове засідання виконавчого комітету Болехівської міської ради. Головував на засіданні перший заступник міського голови Василь Юрочко. Розпочали роботу виконавчого комітету з хвилини мовчання. Порядок денний...

Усі заклади загальної середньої освіти Болехівської територіальної громади забезпечені

З метою забезпечення безперебійної роботи електричного обладнання газової котельні в умовах вимкнень електроенергії відповідно до рішення Болехівської міської ради для Болехівського ліцею №1 «Академічний» придбано новий трифазний дизельний генератор...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація