На Болехівщині вшанували пам’ять сотні УПА «Вікторія»
07 чер, 2021 0 Коментарів 2 014 Переглядів

На Болехівщині вшанували пам’ять сотні УПА «Вікторія»

В урочищі «Сорокове», за шість кілометрів до сіл Тисова, Бубнища, Труханова та Розгірче, на кордоні з Львівщиною місцеві активісти віднайшли місце, де базувалась особлива сотня УПА – «Вікторія». Відомості про сотню були засекречені, тому сьогодні маємо мало інформації про її діяльність. Відомо, що сотня сформувалася у 1944-му році для захисту оперативного штабу, який був створений для того, аби відділи Української Повстанської Армії, вже тут сформовані, вишколені, могли перейти через лінію фронту й діяти вже у тилу. За словами дослідників, бійці сотні мали завдання знищувати верхівку вермахту й НКВД.
Проіснувала сотня «Вікторія» менше року. Взимку 1945 року повідомили, що місце викрите, тож бійці його покинули. Очевидно, що боїв у цих місцях не було, бо пошуківці не знаходили на цьому місці гільз чи патронів, лиш поодинокі. Відомо, що сотня прийняла великий бій 28 січня 1945 року на Львівщині. Багато бійців загинуло, а тих, хто вижив, розподілили по інших сотнях.

Щоб вшанувати героїчне минуле українського народу, пам’ять сотні Української Повстанської Армії «Вікторія», у неділю, 6 червня, на місці таборового поселення сотні відбулись урочистості «Вони боролись за Карпати сині, за світлий день у мирі і добрі».

Це була неординарна подія у Болехівській громаді, яка зібрала сотні людей. Звідусіль на різноманітних автівках з’їхалися у Тисів, щоб взяти участь у патріотичному заході та віддати данину пам’яті героям УПА. А звідти всі, від малого до великого, організовано на вантажівках разом вирушили до місця вшанування повстанців, в урочище «Сорокове». 
Участь в урочистостях взяв міський голова Іван Яцинин, секретар міської ради Ігор Герецький, перший заступник міського голови Василь Юрочко, керуючий справами міськвиконкому Іван Івашків, староста Тисівського старостинського округу Володимир Савчук. Прибули на патріотичний захід й директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів «Пам’ять» Василь Тимків, директор історико-меморіального музею Степана Бандери с.Старий Угринів Степан Лесів, доцент Прикарпатського національного університету, член братства ОУН-УПА Наталія Салига, племінники командуючого штабу УПА Олекси Гафина, який  загинув у цих місцях, Юрій Приймич зі Стрия та Марта Куспіш зі Сколе, племінник охоронця командуючого штабу УПА Мар’ян Штурмак з Болехова. Серед почесних гостей була й довгожителька Болехова, свідок  тих подій Катерина Гаврилів, яка мала стосунок до сотні «Вікторія», носила таємну інформацію. На святі також були присутні представники релігійних громад, ветерани УПА, учасники АТО, громадських і політичних організацій, військовослужбовці, мешканці громади та навколишніх населених пунктів.
Захід відкрили урочистим підняттям Державного прапора України та прапора визвольної боротьби за Україну. Почесне право підняти стяги надали міському голові Іванові Яцинину та зв’язковій УПА Катерині Гаврилів.

Відтак з привітальним словом до присутніх звернулися голова громади Іван Яцинин, староста Володимир Савчук, почесні гості Василь Тимків, Степан Лесів, Галина Салига, голова первинної організації «Патріот» пошуково-історичного клубу "Тустань"  Віктор Савчук, вчителька історії Тисівської школи Галина Стефанів, які поділилися з присутніми відомостями та свідченнями про діяльність сотні «Вікторія». Розповіла про сотню та завдання, які виконувала за дорученням сотенного, 100-літня Катерина Гаврилів.  Усі вони наголошували на тому, що наше завдання - донести до свідомості молодого покоління значення подвигів героїв, воїнів УПА, які є прикладом мужності, героїзму, самопожертви для нас, для наших захисників на передовій східного фронту, котрі захищають незалежність та суверенітет Української держави. Закликали мати тверду віру, силу, терпіння, й кожен на своєму місці докладати багато зусиль для примноження величі й слави України.

-Сьогоднішнє  святкування особливо  важливе для нас, для живих нащадків повстанців. Наш обов’язок – зберегти пам'ять про тих, хто віддав життя у жахливій війні. Я щиро вдячний усім члени первинної організації «Патріот» пошуково-історичного клубу "Тустань"  та пошукової групи «Роланд», усім, хто всіляко долучився до пошукових робіт за те, що відкрили для усіх нас невідомі сторінки минулого. Я щиро дякую усім, хто долучився до облаштування та впорядкування цього місця, а також кожному, хто сьогодні прийшов віддати шану полеглим повстанцям сотні «Вікторія», - зазначив у своєму вітальному слові міський голова Іван Яцинин.

З нагоди освячення хреста на місці таборового поселення сотні УПА «Вікторія» та участь у пошуковій роботі міський голова нагородив   грамотами виконавчого комітету первинну організацію «Патріот» пошуково-історичного клубу "Тустань" (керівник Савчук В.Б.), пошукову групу «Роланд» (керівник Торко М.І.), Зварича Миколу Юрійовича, громадського активіста, с. Тисів, Штурмака Мар’яна Івановича, учасника групи «Роланд» (м.Болехів), Ганчара Андрія Данилович, пошуківця первинної організації «Патріот» пошуково-історичного клубу "Тустань" (с.Тисів), Дуба Василя Богдановича, пошуківця первинної організації «Патріот» пошуково-історичного клубу "Тустань" (с. Тисів), Халуса Романа Степановича, пошуківця пошуково-історичного клубу "Тустань" (м. Моршин), Зварича Богдана Миколайовича, громадського активіста (с.Тисів), Суса Віктора Степановича, відеоблогера  пошуково-історичного клубу "Тустань" (м. Стрий), Юхмана Михайла Степановича, громадського активіста (м.Болехів), Клінченка Володимира Богдановича, громадського активіста (с.Царківна), Пилипів Ірину Іванівну, історика-краєзнавця (с.Тисів).

Чин освячення хреста, встановленого на місці базування особливої сотні УПА «Вікторія, звершили настоятель храму Введення в храм Пресвятої Богородиці ПЦУ с.Тисів о.Олександр Васютин та настоятель храму Святого Миколая УГКЦ о.Михайло Дудар. Отці відслужити панахиду за спокій душ героїв, полеглих за Україну, та помолилися за мир і спокій у нашій державі. По завершенню єднальної молитви усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв – земляків, борців за незалежність.

Учні місцевої школи читали патріотичні вірші. Щемливо і зворушливо у виконанні аматорів Народного дому м.Болехова, Будинку культури  с.Тисів, клубу с.Козаківка  звучали повстанські та патріотичні пісні. 
Після цього сотні людей, які приїхали на Болехівщину, могли відпочити, послухати повстанських пісень, оглянути експонати невеликої виставки, яку розгорнули місцеві пошуківці.

100-літній ювілей відсвяткувала жителька Болехова Катерина Гаврилів

11 серпня свій сотий день народження відзначила жінка-борець, активна учасниця повстанського руху Катерина Гаврилів, яка з юнацького віку присвятила життя боротьбі за самостійну та соборну Українську державу. Привітали довгожительку із поважним...

В Україні відзначають День пам’яті та примирення

Сьогодні, 8 травня, в Україні відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни. День пам'яті встановлено на честь подій 8 травня 1945 року. Тоді Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла "Акт про...

Вам - наша пам'ять і любов

День Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цей пам’ятний день встановлено Указом Президента України 11 лютого 2015...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація