Що таке вібраційна хвороба?
17 сер, 2023 0 Коментарів 783 Перегляди

Що таке вібраційна хвороба?

Вібраційна хвороба — професійне захворювання, викликане впливом вібрації. Вперше цю патологію описав Лоріга в 1911 p. як синдром «мертвих пальців» у каменетесів, а в 1955 p. вона одержала назву «вібраційна хвороба». Основним фактором, що призводить до розвитку захворювання, є вібрація.

Виділяють:  локальну вібрацію, яка діє переважно на руки працюючого під час роботи із віброінструментом, загальну вібрацію, яка впливає на весь організм.
Локальна вібрація має місце при використанні робітниками пневматичних і електричних інструментів (відбійні, клепальні, рубальні молотки). 
Вплив загальної вібрації спостерігається в разі перебування робітника безпосередньо на установці, що вібрує (віброплатформи, автоматичні бетоноукладальники), а також у разі передачі вібрації від двигунів, машин, устаткування, що працюють, через підлогу.

Вираженість і час розвитку захворювання визначаються зоною частот і кількістю коливальної енергії, що передається тілу людини або його обмеженій частині, а також факторами, що сприяють розвитку вібраційної хвороби: вимушеним положенням тіла,охолодженням, шумом.

Серед професійних захворювань вібраційна хвороба все ще займає ведуче місце і частіше всього зустрічається у тих, хто працює в металообробній, машинобудівній, металургійний, будівельний,  у сільському господарстві, на транспорті і в багатьох інших галузях народного господарства.

Профілактика вібраційної хвороби зводиться до зниження негативного впливу вібрації на організм людини (впровадження відповідних санітарно-технічних заходів на підприємствах), диспансерного медичного нагляду за працівниками та організацію на виробництвах лікувально-профілактичних установ.

Щоби визначити чи є перевищення  вібрації у виробничих приміщеннях необхідно проводити лабораторно – інструментальні заміри. Такі дослідження проведуть фахівці  санітарно-гігієнічної лабораторії  Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франкський ОЦКП МОЗ» за адресою: м.Долина, вул.Обліски, 133.

Галина ГОВБАН, фельдшер-лаборант санітарно-гігієнічної лабораторії             

Що таке гепатит А: симптоми і лікування
Інші новини лип. 2023

Що таке гепатит А: симптоми і лікування

Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук. Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною....

Дирофіляріоз – хвороба, з якою може зустрітися людина
Інші новини травень. 2023

Дирофіляріоз – хвороба, з якою може зустрітися людина

Дирофіляріоз (зла нитка) – це тканинний зоонозний гельмінтоз. Захворювання, яке вражає, як людину, так і тварину, та супроводжується тяжкою патологією усіх систем організму, включаючи головний мозок і очі. Для нього характерна трансмісивна передача,...

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
Інші новини жов. 2022

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

В Україні досі зберігається ризик спалаху поліомієліту, через низький рівень вакцинації. Поліомієліт – це гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання людини вірусної етіології, обумовлене ураженням сірої речовини спинного мозку і...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація