Безпека на дорозі: правила та застороги
23 гру, 2019 0 Коментарів 887 Переглядів

Безпека на дорозі: правила та застороги

За даними Державного дорожнього науково-дослідного інституту імені М.П.Шульгiна, минулого року на дорогах державного значення України у дорожньо-транспортних пригодах (ДТП) загинуло 1200 людей. Серед причин ДТП ВООЗ називає відмову від ременів безпеки, дитячих автокрісел, вживання алкоголю та інших наркотичних речовин.
Також причиною смертей через аварії є несвоєчасне та неякісне надання домедичної допомоги. Чому варто користуватися засобами безпеки в автівці, коли не можна сідати за кермо та як правильно надавати домедичну допомогу потерпілим у ДТП читайте далі. 
Засоби безпеки  
За даними ВООЗ, ремені безпеки знижують ризик смерті водія та пасажирів на 45-50%, а ризик травмуватися – на 20-45%. Пасажирам на задніх сидіннях ремінь гарантує підвищення захисту від незначних травм до 75%. Тобто, лише пристебнувши ремінь безпеки, можна уникнути багатьох смертей внаслідок ДТП, а також травм. 
Водії двоколісних транспортних засобів повинні обов'язково користуватися шоломами. Їх правильне використання може знизити ризик смертельних травм на 42% та ризик травмувати голову на 69% https://tinyurl.com/yaw8w5ll
Дитячі крісла - також обов'язковий атрибут авто, в якому безпечно їздити. Вони допомагають малюкові перенести довгу поїздку. Батьки-водії можуть повністю зосередитися на дорозі. Також діти звикають до безпечної поведінки у авто з дитинства. Проте головна перевага дитячого автокрісла - вберегти дитину під час ДТП. Під час екстреного гальмування або іншого автомобільного маневру дитина, яка сидить на колінах дорослого, фактично виконує функцію подушки безпеки. Вона бере на себе всю масу тіла дорослого, який рухається за інерцією. 
Детальніше про те, як обрати дитячі автокрісла, ви можете прочитати тут: https://tinyurl.com/qqrbuvv
Обов'язково стежте за технічним станом автомобіля, проходьте технічний огляд та дотримуйтеся правил дорожнього руху. Зі зміною сезону, не забувайте змінювати гуму.
Режим кермування 
Шоферам і водіям, які планують довгу поїздку, варто дотримуватися режиму кермування транспортним засобом. Після керування протягом чотирьох годин водій  повинен зробити перерву для відпочинку та харчування, яка триватиме не менше 45 хв. Вона рекомендована, якщо не настає щоденний період відпочинку (здоровий період сну). Цю перерву можна замінити перервами тривалістю не менше 15 хвилин кожна, розподіленими протягом періоду керування або відразу після цього періоду. Ознайомитись із законом можна за цим посиланням: https://preview.tinyurl.com/u2fjjfz 
Коли не варто сідати за кермо?
Алкоголь - це одна із головних причин, через яку можна потрапити в аварію. ВООЗ попереджає, що ризик ДТП нетверезих водіїв зростає в 17 разів. Алкоголь сповільнює реакцію (https://goo.gl/ZUyR2g), знижує концентрацію уваги, порушує координацію, негативно впливає на зір (https://goo.gl/jDrfKB). Крім того, що не слід сідати за кермо, випивши алкоголь, не дозволяйте керувати автомобілем людині, яка вживала алкоголь. Не сідайте в машину з водієм напідпитку. https://tinyurl.com/rz6btp2 
ВООЗ також повідомив про те, що вживання наркотиків підвищує ризик смерті у ДТП. Це залежить також від виду речовини, яку прийняла людина. Наприклад, вживання амфетаміну підвищує ризик смерті за кермом у 5 разів. 
Після вживання деяких препаратів теж не можна сідати за кермо. Лікар, який призначив вам засіб, повинен попередити про це. В інструкції з використання препарату має бути відмітка про те, що після препарату деякий час потрібно утриматися від поїздки. 
Не сідайте за кермо, якщо у вас погане самопочуття. А також за несприятливих погодних умов.  
В українському законодавстві є чіткий перелік хвороб та станів,з якими водій не може кермувати тимчасово або назавжди. Це хронічні запалення оболонки ока, зниження гостроти зору або його відсутність на одному з очей. Серцево-судинні захворювання, відсутність фаланг і кінцівок, а також зріст нижче 150 см. Для різних категорій транспортних засобів є свій перелік медичних станів. З повним переліком можна ознайомитися тут: https://tinyurl.com/t4ypubz 
Перша допомога при ДТП
Важкість травм, яку може отримати людина в ДТП, стає ще критичніша через затримку першої допомоги. Після того як відбулась аварія, якість та швидкість допомоги матимуть значний вплив на життя та здоров’я постраждалого. 
Послідовність надання допомоги постраждалим внаслідок дорожньо-транспортних пригод: 
Огляд місця події. Потрібно визначити характер аварії та впевнитися, що місце надання допомоги безпечне для вас та потерпілих. Оглянути місце на рідини, мастило-паливні речовини та гази. Також потрібно одразу зауважити дим. Після цього варто вказати ваше місце перебування рятувальним службам. Також потрібно порахувати кількість постраждалих, по можливості оцінити їх стан і викликати швидку.
Доступ до постраждалого. Необхідно вибрати той шлях, який не загрожує вашому життю та здоров’ю, а також життю та здоров’ю постраждалого. Наближайтеся з того боку, з якого людина може вас бачити, не повертаючи голову. Також стабілізуйте автівку: підкладіть щось під колеса, щоб вона не покотилася. Оцініть стан постраждалого, чи знаходиться він при тямі. Потім потрібно провести стабілізацію шийного відділу хребта. Цю маніпуляцію краще проводити у двох. Одна особа, зафіксовану голову з частиною шиї і грудного відділу хребта, приводить до підголівника сидіння, а інша особа, розташувавшись на задньому сидінні, фіксує голову руками до підголівника. За цих умов виникає доступ до ключа запалення та ручного гальма.
Надання першої допомоги. Вона виконується за алгоритмом С – зупинка критичної кровотечі, А – забезпечення прохідності дихальних шляхів, В – перевірка наявності і частоти дихання, С – перевірка наявності та оцінка пульсу.
Евакуація постраждалого. 
Детальна інструкція з надання першої допомоги при ДТП: https://tinyurl.com/wy4luka 
Пішоходам
У темний час доби у всіх пішоходів на одязі обов'язково повинні бути світловідбивальні стрічки. Для зручності можна купити стрічки-самоклейки. Вони дозволяють водіям побачити вас із великої відстані. У разі аварійної ситуації це може врятувати пішоходу життя. 
Не забувайте, про те, що водії повинні також використовувати світловідбивальні стрічки, тоді коли виходять з автівки.
Найвразливіші пішоходи на дорозі - це діти. Батькам варто звернути увагу на те чи знає ваша дитина правила дорожнього руху: знаки, які позначають різні види переходів, позначки велодоріжок та доріжок для пішоходів, попереджувальні й обмежувальні знаки, значення сигналів світлофора. Також малюк має розрізняти базові рухи регулювальника.
Найнебезпечнішим для пішохода, досі залишається перехід дороги, тому варто пояснити дитині основні правила поведінки при переході. 
Як правильно переходити дорогу: 
Можна переходити лише на зелене світло світлофору або переходом: пішохідним, підземним чи надземним; усі інші варіанти є дуже небезпечними;
потрібно крокувати швидко і впевнено, але ні в якому разі не бігти!
Перед переходом подивитися наліво і направо (навіть, якщо переходите на зелене світло);
Не можна розмовляти: розмову продовжуємо, коли перейшли дорогу;
Не можна переїжджати дорогу. Потрібно встати із транспортного засобу та йти. Велосипед, самокат чи санки потрібно котити поруч.

Уряд переводить низку бюрократичних процедур у цифровий формат
Інші новини лис. 2019

Уряд переводить низку бюрократичних процедур у цифровий формат

Уряд продовжує «оцифровувати» бюрократичні процедури та документи. Онлайн можна буде також відновити втрачені або викрадені посвідчення водія за допомогою онлайн-процедури. Вже незабаром їх можна буде замовити через електронний кабінет водія або...

Кількість жінок у нашому війську за десять років збільшилась у 15 разів
Інші новини вер. 2019

Кількість жінок у нашому війську за десять років збільшилась у 15 разів

У сучасній Україні Збройні сили доволі тривалий час залишалися традиційно одними з найконсервативніших щодо питання перебування жінок на військовій службі. Військові дії на Сході країни внесли свої корективи. Дівчата не змогли залишатися вдома, коли...

Верховна рада прийняла проект Закону про відтермінування штрафів за нерозмитнені автомобілів на іноземній реєстрації
Інші новини вер. 2019

Верховна рада прийняла проект Закону про відтермінування штрафів за нерозмитнені автомобілів на

Як повідомили в Івано-Франківській митниці ДФС, Верховна Рада України схвалила за основу та в цілому проект Закону від 29.08.2019 № 1030 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за...

0 Коментарів

Авторизація