Кобзар полюбляв справжній український борщ, а у снах до нього з`являлись вареники
06 бер, 2024 0 Коментарів 72 Перегляди

Кобзар полюбляв справжній український борщ, а у снах до нього з`являлись вареники

«Улюбленою його їжею був справжній український борщ, «затертий пшонцем і затовчений старим салом», вареники з сиром з грубої гречаної муки та такі ж самі галушки» - вказує у своїх спогадах про Кобзаря письменниця Стефанія Крапівіна.
У Києві, у родичів, частували Шевченка пісним борщем із сушеними карасями зі свіжою капустою та якимись особливими приправами і пшоняною кашею, яка була зварена на раковій юшці і посипана свіжим кропом. «Після цього декілька разів за бажанням Шевченка, - за словами Афанасьєва-Чужбинського, - ми ходили обідати у пісні дні до старих, тільки бувало, я заздалегідь попереджу тітоньку, і пісний борщ виходив якнайкраще».

Тарас Шевченко добре знався і на рибних стравах. «Лящі дніпрові», карасі сушені або «засмажені зі сметаною», судак і щука, «міцно приправлена перцем», згадуються в його творах, листах і «Щоденнику».

Неможливо перерахувати всі страви, що згадує Тарас Григорович у  своїх творах: устриці, «кав’яр» (ікра), крес-салат, спаржа, духм’яний «огурешник», смажена качка з яблуками, гуска, смажена з капустою, порося фаршироване «з бабою», пиріжки з цибулею та грибами  («просто геніальні!»), котлети, баранина, «кебаб», кренделі, бублики, смажена індичка, курчата, вестфальська ковбаса (особливо з гірчицею), «бефстек», холодна телятина і, звичайно, ж сало та домашня ковбаса.

Любив Шевченко вареники і пельмені. В листі до Кухаренка від 31 січня 1843 року з Петербурга він писав: «Як будете ви мені розказувать про вареники та проче, то я вас так вилаю, як батька рідного не лаяв. Бо проклятуща ота страва, що ви розказували, неділь зо три снилась. Тілько що очі заплющу, вареник, так тобі і лізе в очі…» 

З фруктів Тарас Григорович любив сливи та кавуни, а з овочі: часник, цибулю, огірки (свіжі й солоні), а особливо молоду редьку.
А взагалі, Кобзар дуже любив й сам пригощати, особисто дітей і звичайно ж солодощами. От як про це пише у своїй статті «Несколько слов о Тарасе Шевченко» Крапівіна: «Як його не відмовляли, але в наступну за тим неділю, він побажав улаштувати «знатний» бенкет для всієї навколишньої дітвори, а дітвори було в нього знайомої мало не півсотні. Сам вибрався до міста на ринок і повернувся звідтіль, таки пішки, й так навантажившися великими й малими вузлами та пакунками з різними ласощами та цяцьками, що ледве приплетався до ґаночка, увесь спотілий і запорошений..., проте, веселий і вдоволений з наступного свята... По обіді з'явилася договорена перекупка з ручним візком, в якому були яблука, груші, пряники, бублики та рум'яні «закордонні» булочки, - й бенкет бучно відбувся на вигоні...».

😉Наступний факт очікуйте вже завтра.

СЬОГОДНІ МИНАЄ 207 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА
Інші новини бер. 2021

СЬОГОДНІ МИНАЄ 207 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

18 квітня 1840 роки з'явився перший збірник поезій - «Кобзар» - подія величезного значення не тільки в історії української літератури, а й у самосвідомості всього українського народу. Сьогодні день народження Тараса Шевченка, українського поета,...

Святвечір - це останній вечір напередодні Різдва Христового
Інші новини січ. 2021

Святвечір - це останній вечір напередодні Різдва Христового

Напередодні Різдва, 6 січня, християни східного обряду святкуватимуть Святвечір. Про це повідомляє Укрінформ. Святвечір або Багата кутя – одне з найурочистіших християнських свят. Цей день – останній день Різдвяного посту, тому й страви мають бути...

Відбудеться Всеукраїнська онлайн-презентація «Культура приготування українського борщу» на підтримку номінації страви до списку ЮНЕСКО
Інші новини гру. 2020

Відбудеться Всеукраїнська онлайн-презентація «Культура приготування українського борщу» на

18 грудня Міністерство культури та інформаційної політики України разом з громадською організацією «Інститут культури України» за участю відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка проведуть онлайн-презентацію «Культура приготування українського борщу» в...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація