🤮⚡️Гострі кишкові інфекції
Згідно із даними Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві днями було виявлено 14 випадків захворюваності на гостру кишкову інфекцію серед дітей, які прибули в один із готелів м. Києва. Наразі всі хворі госпіталізовані.
![❓](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/2753.png)
Що таке гостра кишкова інфекція
![❓](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/2753.png)
#Гострі_кишкові_інфекції (ГКІ) – це низка захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини вірусів, бактерій, паразитів, які негативно впливають на наш ШКТ. Ці захворювання протікають з ознаками інтоксикації.
![❓](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/2753.png)
![⚡️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t5d/1/16/26a1.png)
Причини недуги - порушення правил особистої гігієни, вживання уражених харчових продуктів (готові страви, молоко, молочні продукти, м’ясо, яйця, риба, кондитерські вироби, фрукти та овочі) та забрудненої води, контакт із забрудненими предметами довкілля.
![‼️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t77/1/16/203c.png)
![🚩](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tc6/1/16/1f6a9.png)
Найпоширеніші симптоми ГКІ — слабкість, наявні ознаки зневоднення, підвищення температури, сухість у роті, біль у животі, багаторазова блювота, кров у випорожненнях, діарея. Якщо у вас з'явились дані прояви, не ігноруйте та звертайтеся до лікаря.
![📊](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1/16/1f4ca.png)
До групи ризику належать: люди старшого віку
![👵🏻](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t25/1/16/1f475_1f3fb.png)
та діти раннього або дошкільного віку
![👦🏻](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t87/1/16/1f466_1f3fb.png)
.
![5️⃣](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tf6/1/16/35_20e3.png)
кроків, які допоможуть вам уникнути ГКІ:
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Підтримуйте чистоту. Мийте руки перед приготуванням їжі та самим прийомом,
після відвідування туалету. Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі. Захищайте приміщення та продукти від комах та гризунів.
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Відокремлюйте сиру їжу від готової: сире м’ясо, птицю, рибу і морепродукти від інших харчових продуктів. Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям (ножами та обробними дошками). Зберігайте продукти у закритому посуді, аби уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Ретельно готуйте їжу. Піддавайте продукти термічній обробці (смаження, варіння, запікання, пропарювання і т. д.), особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу і морепродукти. Доводьте страви до кипіння, аби переконатися, що вони готувалися при 100°С. Сік з м’яса чи птиці після правильного приготування повинен бути прозорим, а не рожевим.
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Зберігайте їжу при безпечній температурі. Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 год. Зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) до подачі до столу. Зберігайте продукти у холодильнику при температурі, зазначеній на упаковці та не довше терміну кінцевої реалізації, зазначеного виробником. Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Користуйтеся лише чистою водою.
Обирайте свіжі і не зіпсовані продукти. Ретельно мийте овочі та фрукти (особливо, якщо ви вживатимете їх сирими). Не вживайте продукти, в яких закінчився термін придатності чи продукти сумнівної якості.
0 Коментарів