Населеними пунктами Бойківського краю пройшов патріотичний велопробіг «Пам'яті нескорених»
27 травень, 2024 0 Коментарів 115 Переглядів

Населеними пунктами Бойківського краю пройшов патріотичний велопробіг «Пам'яті нескорених»

Сонячного недільного ранку, 26 травня 2024 року, зібралися на велосипедах активісти Болехівської та Долинської територіальних громад у селі Тисові для участі у патріотичному велопробігу до Дня Героїв «Пам’яті Нескорених». 

Головним завданням велопробігу було виховання почуття патріотизму й духовності, національної свідомості, любові до свого народу, його історії, держави, рідної землі, родини, гордості за минуле й сучасне – якостей, які безпосередньо впливають на досягнення високого рівня обороноздатності держави та зміцнення її могутності на основі героїчних прикладів історії українського народу, національно-визвольних рухів та сучасних Збройних Сил. 

Метою його проведення була також пропаганда здорового та активного способу життя.

Велопробіг організувала та провела Болехівська міська рада спільно із Долинською міською радою відповідно до Переліку культурно-мистецьких, туристичних, спортивних заходів Івано-Франківської області, які відбудуться на території Східної Бойківщини у 2024 році. Учасниками велопробігу могли стати всі охочі зі своїми велосипедами будь-якого типу. 

На старт велопробігу у селі Тисові вийшли 30 попередньо зареєстрованих любителів велосипедного руху. З привітальним словом перед велоаматорами виступив перший заступник міського голови Василь Юрочко, який подякував усім присутнім за їхню небайдужість та побажав легкого маршруту і задоволення від веломандрівки. Після цього всі вирушили на невеличку, але надзвичайно цікаву та інформативну екскурсію до місцевого приватного музею «Патріот».

Нарешті настав час вирушати в дорогу. У супроводі машин поліції та первинної медичної допомоги учасники велопробігу рушили до наступних локацій маршруту, де на них чекали короткі історичні екскурси про місця слави незборимого українського народу, на яких вони робили короткі зупинки.

Перша локація у місті Болехові розташовувалася на Волоському цвинтарі. Саме тут до велоколони приєдналася велика кількість учасників велопробігу, які вже у повному складі (а це близько 60 чоловік!) вшанували пам’ять Українських Січових Стрільців.

Другою міською локацією була каплиця Івана Хрестителя з пам’ятником отцю-декану, поету, члену Української Гельсінської групи, активному учаснику національно-патріотичного і релігійного руху, в'язню більшовицьких таборів, Ярославу Лесіву.

Третьою зупинкою став пам’ятний Хрест Героям ОУН-УПА.

Після цього колона велосипедистів попрямувала по маршруту до села Гузієва, де їх біля Пам’ятного Хреста зустрічали представники сільської громади.

Згодом на учасників чекав довгий переїзд до села Тяпче Долинської територіальної громади, де вони вшанували пам’ять вояків Студентського куреня армії УНР, учасників бою під Крутами та, зокрема, Миколу Корпана, жителя села та учасника тодішніх подій.

Після короткого відпочинку всі попрямували до криївки ОУН-УПА в урочищі "Вільшина", що на території  Гошева. Тут вони ознайомилися із короткою трагічною розповіддю про історію даної криївки та потужного повстанського підпілля краю проти більшовизму у цілому.

Останньою локацією маршруту, до якої в міру своїх сил дісталися далеко не всі учасники велопробігу, стала криївка ОУН-УПА та пам’ятник десантникам УПА, що розташовані в урочищі "Бучники" та території міста Болехова.

Саме тут, прослухавши коротку екскурсію, всі присутні змогли нарешті відпочити у прохолодній тіні дерев та трішки відновити витрачені калорії завдяки організованому солодкому столу.

Загальна довжина маршруту велопробігу становила 36 км, яку учасники зуміли подолали за 5 годин.

Пам'ять про героїв нашого краю навічно залишиться в сторінках історії, а патріотизм у молодого покоління виховуватиметься на прикладах сміливих земляків, які мужньо відстоювали і відстоюють незалежність України та  віддали і віддають свої життя за Батьківщину!
#Болехівщина 
#бойківські_карпати
#твоя_нова_історія
#iftourland


У Болехові відзначили 206-у річницю від дня народження Тараса Шевченка

Березень – це місяць, коли ми традиційно вшановуємо пам’ять Тараса Шевченка: несемо квіти Великому Українцю, читаємо зі сцени його твори, згадуємо сторінки біографії невпинного борця за свободу рідного краю. Чудове літературно-музичне свято...

Свіча пам’яті на її вівтарі

Під такою назвою у неділю, 26 січня 2020 року, в Народному домі м.Болехова відбувся вечір пам’яті, присвячений 100-річчю з дня смерті української Аріадни – Наталії Кобринської. Хоч 22 січня минуло 100 років, відколи вона покинула земний світ, роль...

У Болехові відзначили 101-річницю проголошення ЗУНР

Сьогодні, 1 листопада 2019 року, в музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія з нагоди 101-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки відбувся святковий захід «Яскравий приклад світлого горіння – торує шлях для інших поколінь». Участь...

0 Коментарів

Авторизація