У музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія відбулася зустріч з Клавдією Дмитрів
24 жов, 2023 0 Коментарів 184 Перегляди

У музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія відбулася зустріч з Клавдією Дмитрів

23 жовтня, уже втретє,  у нашому місті відбулась літературна зустріч з талановитою поетесою, чарівницею слова і пера, нашою землячкою  Клавдією Дмитрів – Королевою Гір. 

Уродженка мальовничого села Слобода-Болехівська на Прикарпатті. Там, біля річки Лужанка серед заліснених буком, смереками та ялинами гір, – її мала батьківщина. Все життя повертається до неї, як до самої себе…

Освіту Клавдія Дмитрів здобувала в педагогічному училищі,  економіко-гуманітарному інституті та Міжнародній педагогічній академії. Її перші вчительські кроки пов’язані з рідним Прикарпаттям. Від 2000-го року живе і працює в Києві. 

Клавдія Дмитрів - відома українська поетеса і композитор, практичний психолог, волонтер. Членкиня Всеукраїнського об’єднання «Письменники Бойківщини» та Спілки слов’янських письменників України.  «Заслужений діяч естрадного мистецтва України» та «Заслужена артистка естрадного мистецтва України». Почесний професор Міждержавного інституту українсько-казахстанських відносин імені Н. А. Назарбаєва. Лауреат Міждержавної українсько-казахстанської премії в галузі літератури і мистецтва.  Лауреат Всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Володар Гран-прі першого онлайн-фестивалю-конкурсу «Soul». Неодноразова членкиня журі літературно-мистецьких фестивалів та конкурсів. Нагороджена почесними відзнаками ІІІ та ІІ ступенів вільної профспілки солідарних трудівників верховної Ради України, відзнакою Міжнародного дитячого та юнацького фестивалю-конкурсу «Духовні джерела», удостоєна найвищої нагороди – «Золотої троянди» на VІІІ Міжнародному кінофестивалі «Слов’янська казка в євразійському просторі» (в номінації «Високохудожня поезія і пісні до фільму»), який проходив у Софії (Болгарія), медалі «Золотий фонд нації» Національних рейтингів України, низкою почесних грамот і подяк, серед яких – Почесна грамота міжнародного дистанційного фестивалю-конкурсу «Чубинський fest», подяка ВГО «Союз українок». За значний особистий внесок, високі професійні досягнення, спрямовані на укріплення незалежності України , перетворення своєї Батьківщини в самодостатню та заможну європейську країну Клавдію Дмитрів нагороджено відзнакою «Зірка талантів».

Серед перших збірок поезій –   «Неголосні молитви», «Діалог століть», які авторка презентувала у Музеї  на попередніх зустрічах із читачами:  у жовтні 2019-го та в серпні 2020-го року. Перша збірка – про Революцію гідності та війну, в якій вилито біль за Україну та її народ, рідну мову і землю, розпуку, материнські сльози і молитви. Друга збірка – це відповідь на вірші автора гімну України – Павла Чубинського. У віршах Клавдії Дмитрів звучить ствердження про невмирущість українського народу.

У творчому доробку поетеси близько 4000 творів. Її вірші глибокі, сильні, змістовні, водночас, ліричні і світлі. Поезія Клавдії Дмитрів торкається струн людської душі, бо вона – про   рідний прикарпатський край, про неповторний навколишній світ та прекрасних людей. Вірші мають глибоке патріотичне та виховне значення, виражають людинолюбний внутрішній світ поетеси. За власні кошти авторки уже вийшло декілька збірок поезій.

Життєве кредо Клавдії Дмитрів – наповнювати життя добром і любов’ю, через красу слова прямувати до духовності.
Нам доля писана усім на небесах,
Гаптована шовковими нитками.
Мережкою прокладено нам шлях,
Й устелена життєвими стежками…

Не маючи музичної освіти, п. Клавдія пише прекрасні пісенні тексти, які виливаються з її співочої душі і часто лягають на власну музику, перероджуючись у милозвучні пісні. Починаючи з жовтня 2019 р. нею особисто та у співавторстві з іншими композиторами написано більш як 400 пісень.

Сподіваємось, що чарівне перо Клавдії Дмитрів даруватиме читачам нові поезії і лунатимуть її пісні.

Співробітники Музею історії м.Болехова ім.Р.Скворія провели зустріч із краєзнавцем Іриною Пилипів з

Ірина Пилипів-Прокіпчин за фахом – учитель історії й географії, а за покликанням – невтомний і багатогранний дослідник нашої минувшини. Захоплювалась малюванням. Має велику добірку поетичних творів, які очікують видання. Та найближче до душі...

У день народження Наталії Кобринської в музеї історії міста Болехова відбулася святкова зустріч

8 червня, в день народження української письменниці Наталії Кобринської, в музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія відбулася святкова зустріч поціновувачів творчості «Найбільшої жінки Галицької землі». Україна – це нація Івана Франка, Українських...

Презентація книжки поезії "Неголосні молитви"

Вчора, 9 жовтня 2019 року, у Музеї історії міста Болехова імені Романа Скворія Клавдія Дмитрів презентувала свою книжку поезії "Неголосні молитви"...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація