Зміни, передбачені Законом № 592-ІХ  щодо списання сум недоїмки, нарахованої платникам ЄСВ
08 лип, 2020 0 Коментарів 427 Переглядів

Зміни, передбачені Законом № 592-ІХ щодо списання сум недоїмки, нарахованої платникам ЄСВ

Згідно Закону № 592-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо усунення дискримінації за колом платників)" 13 травня 2020 року, який набирає чинності з 01.01.2021 року,   крім пункту 5 розділу I цього Закону, що набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (03.06.2020 Газета «ГОЛОС» №88).
З 03.06.2020 р. діють норми Закону України від 13.05.2020 р. № 592-IX "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників".
Cписанню підлягають суми недоїмки, нараховані платникам ЄСВ з числа ФОП-загальносистемників та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 01.01.2017 р., а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що оподатковується ПДФО.
Для цього обов'язково подають упродовж 90 календарних днів:
- ФОП-загальносистемники - держреєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП заяву про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу - звітність з ЄСВ за 2017-2020 р., якщо вона не була подана раніше;
- особи, які провадять незалежну професійну діяльність, - до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника ЄСВ та звітність з ЄСВ за період 2017-2020 р., якщо вона не була подана раніше.
Після того, як буде підтверджено вчинення вищевказаних дій, податковий орган протягом 15 робочих днів проведе камеральну перевірку, за результатами якої прийме рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову.
Податковий орган може відмовити списувати суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:
1) платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 01.01.2017 р. до дня набрання чинності цим Законом;
2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.
Якщо ж суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, тоді податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.
Тоді штрафи до платника ЄСВ за наведених умов не застосовують.
Вимогу про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені вважатимуть відкликаною у день прийняття податковим органом рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені. Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені не підлягають поверненню.

Актуальна інформація для платників податків

Протягом січня-червня 2020 року до зведеного бюджету від платників Долинщини та Болехівщини надійшло понад 627,00 млн гривень Як повідомили в Долинському управлінні ГУ ДПС в Івано-Франківській області, впродовж шести місяців 2020 року платники...

Зміни щодо сплати та списання недоїмки з єдиного соціального внеску (ЄСВ)

Питання погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) перебуває на особливому контролі в Долинському управлінні ГУ ДПС в Івано-Франківській області. З метою зменшення...

Увага! За несвоєчасну сплату єдиного внеску встановлено фінансові санкції

Відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Про це нагадують в...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація