1 грудня Україна долучається до заходів, присвячених боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу
29 лис, 2019 0 Коментарів 1 060 Переглядів

1 грудня Україна долучається до заходів, присвячених боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу

Цей день з’явився в календарі у 1988 році. Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це ще одна нагода привернути увагу суспільства до проблем ВІЛ-інфікованих, замислитися над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість її вчасної діагностики.
За словами медичного директора з питань надання допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД в області Наталії Дьоміної, ВІЛ-інфекція відноситься до хронічних захворювань, які вражають імунну систему і внаслідок того, що нема захисних сил в організмі, з’являються різні супутні недуги, з якими імунітет через наявний вірус в подальшому не може боротися.
«Раніше цю хворобу сприймали як вирок, вважали чумою ХХ століття та сьогодні такі висловлювання не актуальні, – говорить інфекціоніст. – ВІЛ можемо прирівняти по типу до цукрового діабету, для того щоб людина жила довго і щасливо, вона повинна контролювати свій рівень цукру та приймати пожиттєво цукрознижуючі препарати. Так само і при вірусі імунодефіциту людини, щоб жити якісно і без захворювань хворий проходить антиретровірусну терапію, тобто приймає спеціальні противірусні ліки, які припиняють розмноження вірусу в організмі ВІЛ-інфікованого. Якщо є постійний контроль та прийом лікарських засобів, людина перестає хворіти і її імунітет стає стійкішим». Медичний директор додає, що таке лікування хворим проводиться безкоштовно і забезпечується в повному обсязі.
За даними Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», наша країна сьогодні посідає одне з перших місць серед держав європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оновленими оціночними даними, на початок 2019 року в Україні проживає близько 200 тисяч ВІЛ-позитивних людей і понад 60 тисяч з них не знають про свій статус.
За період з 1988 по 2019 роки в країні зафіксовано 49751 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом. У травні 2019 році в Україні офіційно було зареєстровано 1 463 нових випадків ВІЛ-інфекції. З-поміж них у 674 пацієнтів було діагностовано СНІД, а 251 людина померла від хвороб зумовлених СНІДом.
На даний час в Івано-Франківській області на обліку знаходиться 1221 ВІЛ-позитивна особа, в тому числі на СНІД 424 хворих. Серед дитячого населення ВІЛ-статус підтверджено у 23 дітей. «Під спостереженням ще перебуває 46 діток, які народилися від ВІЛ-інфікованих матерів. Контроль за ними проводиться до 18 місяців, бо саме до цього часу в них утримуються антитіла матерів. Після цього періоду робиться контрольне обстеження і статус або підтверджується, або знімається», – зазначає Наталія Дьоміна.
Фахівець нагадує незмінні способи інфікування, а саме – ін’єкційно, через кров та інші біологічні рідини, перинатальним шляхом від матері до дитини та статевим. Основним шляхом передачі ВІЛ на Прикарпатті, як і в Україні, залишається статевий (при гомосексуальних чи гетеросексуальних контактах) – це 78% від усіх виявлених випадків. На думку лікаря, кожна свідома людина, яка розуміє як передається цей вірус, оцінює ці шляхи передачі і власне життя, де могли бути такі ризики зараження, повинна самостійно звернутися для обстеження.
Наталія Дьоміна наголошує, що вчасне діагностування ВІЛ-статуса та початок лікування гарантують довге та повноцінне життя.
Слід нагадати, що у всіх районах Франківщини функціонують кабінети довіри, при необхідності туди можна звертатися за консультаціями та допомогою. Також з обласним центром СНІДу співпрацюють дві благодійні організації «Захід-шанс» та «100% життя», які допомагають виявляти таких хворих і надають пацієнтам соціальний супровід.

Вакцинація – найефективніший метод запобігання розвитку інфекційних захворювань

Імунізація проводиться згідно календаря щеплень – основного нормативного документу, який затверджений Міністерством охорони здоров’я України, змінюється та доповнюється відповідно до епідситуацій в країні, а також регламентує необхідну кількість...

Україна повністю забезпечена препаратами для лікування ВІЛ

1 грудня весь світ відзначав День боротьби зі СНІДом. За оцінками національних і міжнародних експертів, в Україні близько 200 000 ВІЛ-позитивних людей. Понад 60 000 з них не знають про свій статус. У жовтні 2019 року в Україні офіційно зареєстровано...

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з інсультом в Івано-Франківську провели брифінг та просвітницьку

Як не опинитися в групі ризику, перенести інсульт та які, власне, наслідки цього захворювання – про це говорили 29 жовтня, у Всесвітній день боротьби з інсультом, в пресцентрі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні під час брифінгу на тему...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація