Ротавірус: найпоширеніша у світі «кишкова» інфекція, якій можна легко запобігти
20 чер, 2024 0 Коментарів 46 Переглядів

Ротавірус: найпоширеніша у світі «кишкова» інфекція, якій можна легко запобігти

🦠 #Ротавірус: найпоширеніша у світі «кишкова» інфекція, якій можна легко запобігти. До того, як наука винайшла вакцину, більшість дітей віком до 5 років була інфікована ротавірусом хоча б один раз.

Підхопити ротавірусну інфекцію досить легко: не достатньо ретельно вимити руки, покупатися у забрудненій водоймі чи проконтактувати з хворим. Заразитися ротавірусом можна і під час контакту із забрудненими поверхнями і предметами: іграшками, підлогою, меблями, одягом, під час їжі тощо. Ротавірус може залишатися на поверхнях протягом тижнів та навіть місяців.

Перебування у місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води - передумови появи та поширення «кишкових» захворювань. Вони легко передаються від людини до людини та особливо небезпечні під час війни. Перші ознаки ротавірусної інфекції - різке підняття температури і блювота, пізніше з’являється тривала діарея. 

У здорової дорослої людини ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх взагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення. Зазвичай, інкубаційний період при інфікуванні триває 2 дні. Блювота та діарея можуть тривати від трьох до восьми днів.


Специфічного лікування ротавірусної інфекції немає - лише симптоматичне лікування.


Медики призначають пацієнту поліферментні препарати, адсорбуючі та в'яжучі засоби, жарознижувальні препарати. Важливо підтримувати водно-сольовий баланс організму: багато пити. За тяжкого перебігу захворювання передбачене внутрішньовенне введення рідини. Проводиться дезінтоксикаційна терапія. 


❗ Антибіотики при ротавірусній інфекції не призначаються.


🤮⚡️Гострі кишкові інфекції
Інші новини чер. 2024

🤮⚡️Гострі кишкові інфекції

Згідно із даними Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві днями було виявлено 14 випадків захворюваності на гостру кишкову інфекцію серед дітей, які прибули в один із готелів м. Києва. Наразі всі хворі госпіталізовані. Що таке гостра...

Що таке гепатит А: симптоми і лікування
Інші новини лип. 2023

Що таке гепатит А: симптоми і лікування

Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук. Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною....

Вірусний гепатит А – актуальна проблема сьогодення
Інші новини травень. 2023

Вірусний гепатит А – актуальна проблема сьогодення

На сьогодні гепатит А не втратив своєї актуальності, тому що на території України постійно спостерігаються спалахи цієї недуги. Що таке гепатит А і в чому полягає його небезпека? Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація