Презентовано інформаційно-просвітницький відеоролик до 100-річчя завершення Першого Зимового походу
07 травень, 2020 0 Коментарів 718 Переглядів

Презентовано інформаційно-просвітницький відеоролик до 100-річчя завершення Першого Зимового походу

6 травня 2020 року виповнюється рівно 100 років завершення Першого Зимового походу Армії УНР – однієї із найяскравіших бойових операцій в історії українського війська!

До цієї знаменної дати презентуємо інформаційно-просвітницький ролик, створений Центром історії Вінниці спільно з Українським інститутом національної пам’яті та Управлінням культури і мистецтв Вінницької ОДА. 

Окрасою стрічки стали місця зйомок: село Писарівка на Ямпільщині зі збереженим млином початку ХХ століття та мальовничі береги річки Дністер поблизу сучасного українсько-молдовського кордону. Саме тут 100 років тому передові відділи «зимопоходців» зустрілися з розвідувальними підрозділами 2-ої Стрілецької дивізії Армії УНР, що наступали із заходу разом із польськими союзниками для спільної боротьби проти Червоної армії.

Окрім унікальних кадрів параду українського вояцтва у місті Ямпіль 10 травня 1920 року, у зйомках використаний цінний фондовий предмет Центру історії Вінниці. Це – музейна репліка Бойового прапору 3-ї Залізної стрілецької дивізії, створена з дозволу Міністра оборони України (2014-2019), генерала армії Степана Полторака. За винятком оригіналу, в Україні існує лише дві репліки знамена.

Довідково:

Перший Зимовий похід тривав 5 місяців (6 грудня 1919 – 6 травня 1920).

Рейдова операція тилами Збройних Сил Півдня Росії та Червоної Армії пролягала сучасними Житомирською, Київською, Черкаською, Кіровоградською, Миколаївською, Одеською та Вінницькою областями. Було подолано 2 500 км. Очолював операцію генерал-хорунжий Армії УНР Михайло Омелянович-Павленко. Бойове ядро підрозділу складали 2 тисячі багнетів, 1 тисяча шабель та 14 гармат. За час походу військо мало понад 100 дрібних сутичок і 50 серйозних успішних боїв з ворогом.

Єдина бойова нагорода українського війська – орден Залізного Хреста «За зимовий похід і бої» була утверджена саме для учасників походу, з яких було нагороджено – 1668 чоловіків, а 5 жінок удостоєні жетона Залізного Хреста. Пам'ять про подвиг «зимопоходців» та неперервність української мілітарної традиції збережено до нашого часу: минулого року 28-ма окрема механізована бригада ЗСУ отримала почесне найменування «імені Лицарів Зимового Походу».

У Болехові відкрилася музейна експозиція «Народна війна 1917-1932»

01.02.2016 року о 13.00 год. в рамках реалізації проекту «Національно-патріотичне виховання» Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції "Відповідальність починається з мене" з ініціативи МГО «Сонячна Січ» у народному домі м.Болехова відбулося...

Патріотичний велопробіг «Пам'яті нескорених»

Сонячного недільного ранку, 22 травня, зібралися на велосипедах представники Моршина, Стрия, Дрогобича, Болехова, Долини у центрі Моршина для участі у патріотичній акції під назвою «Пам'яті нескорених» в рамках святкування Дня Героїв та для...

Правдива історія України мандрує навчальними закладами Болехівщини

27 березня 2018 року з ініціативи молодіжної громадської організації «Сонячна Січ», за підтримки організаційного відділу міськвиконкому та управління освіти болехівського міськвиконкому у загальноосвітніх навчальних закладах Болехівщини стартувала...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація