Тільки бойові дії дають можливість відтермінувати виплату зарплати
17 лис, 2023 0 Коментарів 152 Перегляди

Тільки бойові дії дають можливість відтермінувати виплату зарплати

     Як зазначає Держпраці, зарплата виплачується працівникам регулярно в робочі дні згідно з колективним договором або нормативним актом роботодавця.
   Виплата здійснюється не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ст.115КЗпП). У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.
  Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.
     Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором.
     Статтею 10 Закону України від 15.03.2022 №2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.
     Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.  

Порядок виплати заробітної плати за першу половину місяця(аванс): роз’яснення Держпраці

Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом...

Корисна інформація для роботодавців і найманих працівників

Задекларована праця – трудові і соціальні права Працювати за трудовим договором – вигідно! Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Ви можете розраховувати на допомогу в...

В які строки виплачувати зарплату та що буде за їх недотримання?

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більше, нiж за один місяць та виплату грошових коштів не в повному обсязі, чекає штраф на підприємство . Строки та порядок виплати заробітної плати Право працівників на оплату своєї...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація